Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Mureş, Peter Ferenc, şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru (ADR), Simion Creţu, au semnat miercuri contractul de finanţare a proiectului “Reabilitarea Palatului Culturii” din Târgu Mureş cu o valoare de 6,5 milioane lei, din care circa 6 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă.

În cadrul acestui proiect, care vizează reparaţii exterioare la clădirea care adăposteşte Palatul Culturii, va fi restaurată şi singura orgă din România cu un sistem de funcţionare electro-magneto-pneumatic, deţinută de Filarmonica de Stat din Târgu Mureş, construită în 1913 de fraţii Rieger din Jägesdorf.

Preşedintele CJ Mureş, Peter Ferenc, a arătat că Palatul Culturii din Târgu Mureş, construit în perioada 1911-1913, în stilul secession cu influenţe transilvănene, este una dintre clădirile definitorii ale municipiului, alături de Palatul Administrativ.

“Suntem conştienţi cu toţii pentru că Palatul Culturii este emblema oraşului şi nu doar a oraşului, ci a întregului judeţ şi, de aceea, aceste lucrări sunt binevenite. În acest moment, într-adevăr putem semna contractul de finanţare. Este o lucrare foarte importantă, la un punct de atracţie turistică. Toţi cei care vin în judeţul Mureş, vin să viziteze şi Palatul Culturii. Are un aspect deosebit şi astăzi, iar prin acest proiect va primi o nouă faţadă”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Peter Ferenc.

Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a arătat că proiectul vizează reparaţii exterioare la clădirea care adăposteşte Palatul Culturii, incluzând tâmplării exterioare, şarpantă şi învelitoare, restaurare piese decorative metalice, reparaţii elemente exterioare din piatră, inscripţii metalice pe faţadă şi reparaţii la instalaţia electrică, dar şi reparaţii interioare. Acesta vor mai cuprinde reparaţii la casa scării de la Biblioteca Judeţeană, reparaţii la pereţii din Sala Oglinzilor, recondiţionarea picturilor pe pânză, recondiţionarea lambriurilor şi pardoselilor şi reparaţii la orga din Sala de concerte a Filarmonicii de Stat.

Soos a mai precizat că acest proiect cu finanţare europeană va finaliza, practic, procesul de restaurare a Palatului Culturii din Târgu Mureş, început în urmă cu 10 ani prin finanţări de la Consiliul Judeţean Mureş, prin care s-au restaurat vitraliile, sala mare de concerte, holurile, sala de lectură a Bibliotecii Judeţene şi s-au creat o serie de facilităţi.

Directorul ADR Centru, Simion Creţu, a precizat că Palatul Culturii din Târgu Mureş este un obiectiv turistic de interes naţional şi că este foarte important ca monumentele să fie conservate şi reabilitate, pentru a fi puse în valoare.

“Este un proiect important, valoarea nu este foarte mare, dar cu această sumă se va reuşi ca acest edificiu să fie adus la nişte parametri normali ca să fie bine conservat”, a mai arătat Simion Creţu.

Sursa:agerpres.ro