Începând cu data de 15 iunie 2017, cetăţenii din întreaga Uniune Europeană îşi vor putea folosi dispozitivele mobile în timpul călătoriilor lor pe teritoriul Uniunii Europene, la aceleaşi tarife de care beneficiează în ţara lor.

Astfel, după ce Parlamentul, Consiliul şi Comisia Europeană au convenit la începutul lunii aprilie asupra modalităţilor de reglementare a pieţelor angro de roaming, tarifele de roaming vor fi plafonate la 3,2 eurocenţi/minut pentru apeluri şi la 1 eurocent/SMS, urmând ca, în ceea ce priveşte transferul de date mobile, costul acestora să fie plafonat la 0,05 euro pentru fiecare Mb de date consumat.

Operatorii de telefonie mobilă trebuie să ofere servicii de roaming la tarifele naţionale consumatorilor care îşi au în mod normal reşedinţa în statul membru al operatorului sau au legături stabile cu acest stat, atunci când aceşti clienţi călătoresc periodic în UE. Dacă este necesar, operatorii le pot cere clienţilor lor să furnizeze dovada reşedinţei sau a legăturilor stabile cu statul membru în cauză.

Furnizorii de servicii de roaming pot să aplice mecanisme de control echitabile, rezonabile şi proporţionale, bazate pe indicatori obiectivi, pentru a detecta riscurile de utilizare abuzivă sau anormală a mecanismului de roaming la tarife naţionale, dincolo de călătoriile periodice.

Sursa:adevarul.ro / Foto: