Peste 800 de familii cu unul sau mai mulți copii din județul Mures sunt afectate de acest fenomen, potrivit datelor din primul trimestru al anului. În total, 1.300 de copii sunt lăsați în grija rudelor iar în unele situații chiar în grija statului. 300 dintre ei au ambii părinți plecați, iar alți 180 au singurul părinte susținător la muncă în străinătate.
Deși s-au făcut o serie de campanii de informare, părinții refuză în continuare să anunțe autoritățile că pleacă, spune purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Protecția Copilului Mureș, Doru Constantin:

“Legea prevede ca un părinte care urmează să plece la muncă în străinătate, un părinte sau doi, diferă de la caz la caz, trebuie să anunțe la primărie cu 30 de zile înainte acest lucru și totodată să facă o declarație scrisă în caza căreia el desemnează o persoană care va avea grijă de acest copil pe durata contractului de muncă., bunici, mătuși, depinde de la caz la caz. Am avut anul acesta, ce ne comunică primăriile, undeva la 250 de cazuri dar nu toți fac acest lucru”.

Abandonul pe perioade mai scurte sau mai lungi de timp îi afectează pe copii, atât emoțional, cât și educațional și social, spun specialiștii. Pe termen lung, pot apărea tulburări de comportament, izolare, agresivitate, lipsa de atenție și de concentrare la școală, spune coordonatorul de proiect al Organizației Salvați Copii din Tîrgu-Mureș, psihologul Cristina Pantea.

Sursa: RTM / Citeste mai mult. / Foto: rfi