Exista foarte mulți șoferi care nu știu cum se circulă corect pe benzile de circulație. Vechea problemă, ocuparea fără motiv a benzii de lângă axul drumului, adică banda 2 – dacă aceasta există. Sa trecem peste textele de genul: “am viteza legala, deci merg pe banda 2 cat vreau eu” si sa vedem ce spune legea:

“Numerotarea benzilor de circulaţie pe fiecare sens se efectuează în ordine crescătoare de la marginea din partea dreaptă a drumului către axa acestuia.

Când circulaţia se desfăşoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcţie de intensitatea traficului şi viteza de deplasare, având obligaţia să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil”.

Credem ca lucrurile sunt clare acum. Faptul că circuli cu viteza regulamentară pe banda 2, nu îți dă dreptul să rămâi acolo dacă banda 1 este liberă și se poate circula pe ea – adică nu sunt gropi sau alte pericole.

Cei care depășesc viteza maximă admisă sunt responsabili de această neregulă și și-o asumă. Nu trebuie să facem noi pe justițiarii și să blocăm banda 2 ca să nu lăsăm vitezomanii să treacă. Este suficient să ne vedem de volanul nostru și să respectăm legea, adică să trecem înapoi pe banda 1 imediat ce acest lucru este posibil în condiții de siguranță. Chiar dacă strada e liberă în acel moment. Uneori e chiar riscant (pentru noi) să forțăm ceilalți șoferi să ne depășească prin dreapta.

Sursa: gabrieluran.ro / Video: preluare partiala scoalarutiera.ro