Aceasta initiativa are ca scop incurajarea micilor producatori locali care nu au acces sa-si distribuie produsele in marile lanturi en gros – acestea vand in mare parte marfa de import -, a magazinelor en detail “de cartier” si, de ce nu, pentru eliminarea arhitecturii de tip hala din orase, care au impanzit si orasul Tirgu Mures. Este la fel de adevarat ca, in acest caz s-ar elimina singurele “investitii” aduse de primaria Tirgu Mures in ultimii 17 ani. 😉 

Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR) solicită Guvernului scoaterea din orașe a magazinelor cu o suprafață mai mare de 1.000 mp, se arată într-o solicitare transmisă de președintele asociației, Ovidiu Gheorghe, către Guvern, obținută de News.ro.

Asociația solicită completarea Ordonanței de Urgență nr. 99/2000 cu un nou articol, care să menționeze că amplasarea structurilor de vânzare cu suprafață mai mare de 1.000 mp să se facă în teritoriu periurban și să fie interzisă construcția în cadrul unităților administrativ – teritoriale.

Măsura ar afecta în primul rând rețelele de hipermarketuri, dar și unele lanțuri de supermarket-uri care au mizat pe formate de dimensiuni mai mari.

“Fără o responsabilizare urgentă a Guvernului și Parlamentului României prin crearea unor mecanisme de finanțare pentru dezvoltarea distribuției autohtone de bunuri, efectele asupra economiei naționale vor fi în lanț”, a menționat Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România.

Potrivit ACDBR, unul dintre efectele negative ale existenței marilor magazine în orașe este creșterea gradului de dependență a producătorilor români de marile rețele străine de retail, dar și creșterea presiunii asupra prețului de cost al alimentelor.

Sursa:cursdeguvernare.ro / Foto:economica.net