Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au confiscat peste 170 de metri cubi de lemn şi au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 31.000 de lei.

În perioada 1-2 iunie, poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, împreună cu ingineri din cadrul Gărzii Forestiere Brașov, au desfăşurat o acțiune pe linie silvică și au efectuat verificări cu privire la o cantitate de material lemnos despre care existau indicii că este deținută fără proveniență legală.

În urma activităților desfășurate în cele două zile, poliţiştii au identificat în trafic două persoane, domiciliate în localităţile Hodac şi Brădeţelu, care transportau 15,75 mc de material lemnos, fără a îndeplini condiţiile legale. În fapt, o persoană transporta lemn cu un aviz de însoțire pe care l-a mai folosit anterior, pentru un alt transport iar cealaltă persoană efectuat transportul lemnelor, fără documente de proveniență legală. Ambele persoane au fost sancţionate contravenţional cu 10.000 de lei iar masa lemnoasă a fost confiscată.

Totodată, poliţiştii au identificat în comuna Ibăneşti, satul Lăpuşna, în curtea a unui bărbat, peste 120,90 metri cubi (buștean de lucru molid, lemn pentru foc molid și lemn pentru foc fag), pentru care nu existau documente de proveniență.

Prin urmare, materialul lemnos identificat în volum a fost confiscat iar bărbatul a fost sancționat cu amendă în valoare de 6.000 lei, pentru deținere de material lemnos fără documente de proveniență legală.

Lemnul confiscat a fost predat Ocolului Silvic Gurghiu, în vederea valorificării, conform procedurilor legale.

În aceeaşi perioadă, poliţiştii Secției de Poliţie Rurală nr. 8 Petelea au depistat pe raza comunei Ibănești, satul Brădețelu, pe DJ153/ C, un bărbat din Reghin, care transporta cu ajutorul unei autoutilitare, cantitatea de 37,61 mc de lemn rotund, specia molid.

În urma verificărilor s-a constatat că materialul lemnos a fost transportat fără cod unic generat înscris în avizele de însoțire, fapt pentru care societatea comercială a fost sancționată contravențional, cu amendă în valoare de 15.000 lei iar materialul lemnos a fost confiscat şi a fost predat în custodia Ocolului Silvic Reghin.

Întreaga valoare a materialului lemnos confiscat este de aproximativ aproape 60.000 de lei.

IPJ Mures