Spectacolul “Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”, scenariu și regie Radu Afrim, producție Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania Tompa Miklos, a fost marele câștigător al celei de-a XV-a ediții a Festivalului Comediei Românești.

În cadrul Galei festCO, “Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte” a câștigat premiile pentru cea mai bună regie — Radu Afrim, premiul pentru cea mai bună scenografie — Irina Moscu (scenografie) și Andrei Cozlac (videomapping), premiul pentru cel mai bun spectacol și premiul pentru cea mai bună interpretare — echipa Teatrului Național Târgu Mureș, compania Tompa Miklos.

Regizorul Radu Afrim nu a putut fi prezent la eveniment și a transmis un mesaj care a fost citit de realizatoarea scenografiei, Irina Moscu.

“Radu, din păcate, nu a putut să fie în această seară alături de noi și m-a însărcinat pe mine să citesc un mesaj: Fellini zicea că doar actorii care fac lumea să râdă ar trebui sanctificați. Știu că actorii mei din cele două spectacole selecționate de minunata Alice Georgescu nu v-au făcut doar să râdeți. Și mai știu că unii dintre tineri își imaginează că în anii ’70 lumea nu prea râdea, copiii nu prea aveau cu ce se juca și că fața blocurilor a devenit cool doar în anii ’90, odată cu apariția hip-hop-ului. Eu am încercat să vă fac să râdeți amar cu o pasăre retro care s-a lovit de bloc și a căzut pe asfalt, dar n-a murit. Cineva, un băiețel care se juca “Țară, țară, vrem ostași!” în fața blocului a ascuns-o atunci în sufletul lui și așa pasărea trăiește și azi. Îmi place să cred că și festCO este tot o pasăre prețioasă, îngrijită de un actor care a făcut multă lume să râdă — George Mihăiță. Îi doresc aceste păsări zbor lung. Mulțumesc juriului pentru atenția acordată muncii noastre”, a spus Radu Afrim în mesajul său.

Directorul Teatrului Național Târgu Mureș, Gasparik Attila, a ridicat premiile pentru cel mai bun spectacol și pentru cea mai bună interpretare, în timp ce premiile pentru cea mai bună scenografie au fost ridicate de laureații Irina Moscu și Andrei Cozlac.

“Anul acesta este o situație deosebită. Juriul a decis în unanimitate ca premiile pentru cel mai bun actor/actriță în rol principal și premiile pentru cel mai bun actor/actriță în rol secundar să se cumuleze într-un singur mare premiu de interpretare”, au anunțat actorii Alex Bogdan și Bogdan Cotleț.

Juriul care a stabilit câștigătorii ediției 2017 a festCO i-a avut în componență pe criticul de teatru Maria Zărnescu — președintele juriului, actorii Emilia Dobrin, Mihai Bisericanu, scenografa Lia Manțoc și regizorul Erwin Șimșensohn.

Premiile au fost înmânate de reprezentanți ai AICT (Asociația Internațională a Criticilor de Teatru) prezenți la București și actori ai Teatrului de Comedie — Savas Patsalidis (Grecia), profesor la Universitatea din Salonic, directorul Festivalului Național de Teatru din Salonic; Michel Vais (Canada), secretarul general al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT); Virginia Mirea, actriță a Teatrului de Comedie.

În secțiunea competitivă au fost prezente nouă spectacole, producții ale Teatrului Național “I. L.Caragiale”, Teatrul Metropolis, Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, Teatrul Național Târgu Mureș, ARCUB și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, selecția fiind realizată de criticul de teatru Alice Georgescu.

Sursa:agerpres.ro / Foto:adevarul.ro