Un număr de 113 persoane au avut nevoie de îngrijire medicală la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre probleme cauzate de căldură.

La cele patru puncte de prim ajutor ale Serviciului de Ambulanță Județean Harghita s-a acordat asistență medicală de urgență unui număr de 107 persoane, a declarat șeful SAJ, dr. Peter Szilard.

Din cei 107 pacienți, 11 au fost transportați la spital pentru investigații și tratament de specialitate.

Potrivit sursei citate, în 9 cazuri a fost vorba de diverse traumatisme, respectiv entorse de gleznă, de genunchi, luxații sau fracturi de membre, un pacient a suferit crize epileptice multiple și un altul a suferit un infarct miocardic acut, fiind transferat la Spitalul din Târgu Mureș.

În restul cazurilor s-a acordat asistență medicală de urgență la cele patru puncte ale Serviciului de Ambulanță Județean, cele mai multe cazuri, respectiv 25, au fost lipotimii, iar în 21 de cazuri a fost vorba de pacienți cu hipertensiune arterială.

De asemenea, mai multe persoane au suferit atacuri de panică, insolație sau mușcături de căpușe.

“Noi am fost pregătiți, știam că va fi o vreme frumoasă și știam că, dacă nu va ploua, vor fi frecvente cazurile de lipotimie și hipertensiune arterială”, a explicat dr. Peter Szilard.

Totodată, la punctul de prim ajutor al SMURD, patru persoane au primit asistență medicală de urgență, cu traumatisme, alte două solicitând transportarea la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Miercurea Ciuc, întrucât au suferit entorse.

Peste 120.000 de persoane au participat, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc, închinat Fecioarei Maria, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală și de Est și ajuns la cea de a 450-a ediție.