Aproape 1.500 de copii din așezămintele sociale și centrele educaționale coordonate de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, din județele Alba și Mureș, au realizat, de 1 Iunie, în Cetatea Alba Carolina, sub genericul ”Dansul Bucuriei”, cel mai mare flashmob făcut de copii în România, precum și o mare inimă tricoloră.

Mai întâi, copiii au participat la o slujbă Te Deum în Catedrala Reîntregirii, la finalul căreia arhiepiscopul Irineu a rostit un cuvânt de învățătură duhovnicească. Arhiepiscopul le-a spus copiilor o pildă, despre un balon dezumflat și un altul plin cu aer, primul simbolizând omul fără Dumnezeu, gol în interior, uscat și sec, iar cel de-al doilea fiind întruchiparea simbolică a omului plin de prezența lui Dumnezeu. Înaltul ierarh i-a felicitat pe copii cu prilejul acestei zile dedicate prin excelență lor și i-a binecuvântat.

Pe esplanada de lângă Poarta a IV-a a Cetății, copiii au dansat sincronizat pe o melodie creată special pentru acest eveniment și înregistrată în interpretarea Corului de Copii Theotokos. Copiii s-au pregătit de peste o lună pentru acest dans sincron, fiind creat în acest sens pe o rețea de socializare un eveniment special de unde au putut să descarce filmul cu coregrafia.

După ”Dansul Bucuriei”, copiii, care au purtat șepci roșii, galbene și albastre, au format un tricolor uriaș și o inimă tricoloră, la final fiind înălțată spre cer, cu ajutorul unor baloane tricolore cu heliu, o inimă de mari dimensiuni din baloane roșii.

Copiii au fost ajutați la crearea evenimentului de câteva zeci de voluntari din rândurile elevilor de la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia și din partea Grupului de Inițiativă a Tinerilor din Protopopiatul Alba Iulia.

La final, copiii s-au bucurat și de Schimbul de gardă, moment programat zilnic la Alba Iulia cu Garda Cetății Alba Carolina. Toți copiii au fost invitați apoi la un carnaval.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba.

Anul trecut, tot în Cetatea Alba Carolina, copiii din aceste așezăminte sociale au ”îmbrățișat”, într-un gest simbolic, Catedrala Reîntregirii, pe care au înconjurat-o.

În Alba și Mureș funcționează aproximativ 45 de centre și așezăminte pentru copii susținute de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, împreună cu Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Centrele funcționează în parteneriat cu Consiliile Județene Alba și Mureș, prin Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, dar beneficiază și de sprijinul administrațiilor locale sau al altor parteneri.

Sursa:agerpres.ro / Foto cop: alba24.ro