In urma cresterii alarmante a accidentelor din judetul Mures, de multe ori cu final tragic, ne-am gandit ca pe langa publicarea stirilor de la accidente – pe care le redam pentru a atrage atentia celor care sunt preocupati de altceva in trafic sau nu cunosc bine regulile de circulatie si cu speranta de a deveni o lectie pozitiva pentru altii -, sa publicam, in cateva episoade, materiale explicativ-educative.

Astazi – Circulaţia în intersecţiile cu sens giratoriu!

Intersecţiile cu sens giratoriu sunt intersecţii cu circulaţia dirijată, unde se aplică regula priorităţii de stânga. Prin urmare, vehiculele care circulă în sensul giratoriu au prioritate faţă de cele care pătrund într-o astfel de intersecţie. Pot fi:

Clasice – singurul indicator pe care îl găsim instalat este indicatorul cu aceeaşi semnificaţie „Intersecţie cu sens giratoriu”;

Dirijate de piaţă gen „sens giratoriu” – sunt acele intersecţii unde indicatorul „Intersecţie cu sens giratoriu” este înlocuit cu indicatorul „Cedează trecerea”. În această situaţie, pe insulă va fi instalat indicatorul „Ocolire pe partea dreaptă”, indiferent de direcţia din care se pătrunde.

Modul de semnalizare a schimbării direcţiei de mers:

Chiar dacă sunt polemici în ceea ce priveşte semnalizarea schimbării direcţiei de mers la pătrunderea într-o intersecţie cu sens giratoriu, este bine să vă faceţi cunoscută intenţia de deplasare pentru ca ceilalţi participanţi la trafic să poată lua o decizie oportună privind continuarea deplasării, sporind astfel fluenţa traficului rutier. Ieşirea din intersecţie se semnalizează obligatoriu.

• pentru prima ieşire la dreapta, semnal „dreapta”;

• pentru a doua (a treia) ieşire la dreapta sau pentru a întoarce semnal „stânga”, iar la părăsirea intersecţiei semnal „dreapta”.

Învață să circuli în SENSUL GIRATORIU !

Învață să circuli corect în SENSUL GIRATORIU ! –>> www.scoalarutiera.ro/curs-legislatie/codul-rutier/intersectia-cu-sens-giratoriuATENȚIE !!!Trebuie să înțelegem că în ultima animație din această lecție se dorește să se pună accent doar pe situția de prioritate la părăsirea sensulul giratoriu, situație la care se poate ajunge prin nenumărate moduri.Știm foarte bine că autoturismul roșu nu selectează corect banda de circulație, dar este pus special pentru a simula situațiile cele mai comune de accident în sensurile giratorii. Am vrut doar să subliniem faptul că trebuie să fim atenți la cei ce nu selectează corect benzile și îi forțează pe cei care circulă corect sa le acorde prioritate pentru a nu produce accidente de circulație.Mai trebuie menționat că în caz de accident în acea situație, cel care este scos vinovat este autoturismul albastru, pentru neacordare de prioritate la schimbarea benzii de circulație. Chiar daca cel roșu nu s-a încadrat corect.

Posted by scoalarutiera.ro Chestionare auto explicate on 30 Mai 2017

Sursa:scoaladesoferitimisoara.ro / Video:scoalarutiera.ro