In Tirgu Mures, Asociatia Impreuna pentru Copiii cu Cancer se alatura campaniei antifumat lansata de FABC Romania, pentru ca din pacate un segment destul de mare de tineri incep sa fumeze din adolescenta, iar copiii din familii de fumatori sufera de fumatul pasiv. Aceste obiceiuri nocive au repercursiuni nefaste asupra sanatatii tinerilor. Consideram ca este absolut necesar sa informam toate categoriile de persoane despre bolile asociate consumului de tutun, din acest motiv vom imparti pliante informative in licee, cabinete medicale, diverse colective de munca si apelam la presa locala sa ne sustina in campania impotriva fumatului.
Sa fim Impreuna pentru copii, tineri si adulti sanatosi, pentru un oras fara tutun.
Ziua Mondială Fără Tutun este marcata în toată lumea, în fiecare an, pe 31 mai.
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, a marcat in 31 mai, „Ziua Mondiala fara Tutun”, zi care a oferit cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, demersurile forurilor internaţionale privind lupta împotriva răspândirii bolilor asociate consumului de tutun, precum şi cu privire la dreptul fiecăruia dintre noi de a trăi sănătos.

Campania anti-fumat a fost realizata in colaborare cu asociatiile membre dar si cu partenerii traditionali ai FABC.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat această zi, “Ziua Mondială fără Tutun” în anul 1987 într-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra pericolul utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), a sustinut in fiecare an aceasta initiativa mondiala, prin actiuni diverse, prin care atentiona populatia despre pericolul declansarii a mai multe forme de cancer datorate acestui viciu. In acest an, 2017, FABC Romania, a distribuit peste 12000 pliante informative, cu sprijinul tinerilor voluntari, cu privire la efectele fumatului asupra declansarii a mai multe forme de cancer.

RENUNTATI LA FUMAT PANA NU ESTE PREA TARZIU!

Fumatul este cauza majora a mai multor forme de cancer. 30% din toate decesele prin cancer sunt atribuite fumatului:
-Cancerul la plămâni, trahee si bronhii (90%)
-Cancerul de laringe (84%)
-Cancerul cavităţii bucale (buze, limba, gura, faringe) (92%)
-Cancerul de esofag (78%)

Fumatul este unul din factorii care contribuie la apariţia şi a altor cancere, cum ar fi:
-Cancerul de pancreas (29%). Pancreasul este un organ foarte vascularizat, ceea ce face ca substanţele cancerigene absorbite la fumători să crească cu 100%
-Cancerul de vezică urinară. Compuşii cancerigeni absorbiţi din fum sunt concentraţi şi excretaţi prin urină. Vezica urinară este astfel permanent scăldată într-o baie de substanţe cancerigene, ceea ce creşte de trei ori riscul de cancer vezical.
-Cancer la rinichi (48%)
-Cancer la stomac
-Cancer genito-mamar. Fumatul creşte riscul de a face cancer la sân sau-col uterin. Predispoziţia pentru cancer genito-mamar este direct proporţională cu numărul ţigărilor fumate pe zi şi numărul anilor în care aţi fumat.

Efectele fumatului asupra barbatilor:
– reducerea nivelului de hormoni sexuali;
– impotenta cauzata de reducerea circulatiei sangelui in zona inghinala;
– cresterea riscului de cancer al sistemului reproducator incluzand si cancerul penian.
Efectele fumatului asupra femeilor:
– reducerea fertilitatii;
– scaderea apetitului sexual;
– reducerea nivelului de hormoni feminini;
– absenta menstruatiei sau ciclu menstrual neregulat;
– cresterea riscului de cancer al sistemului reproducator incluzand cancer de col uterin, cancer la san.

Efectele fumatului asupra fetusilor:
– cresterea riscului de avort spontan, nastere prematura sau nasterea copilului mort;
– risc mare in aparitia problemelor de dezvoltare ca deficit de atentie si hiperactivitate;
– un tata fumator poate sa afecteze fetusul chiar daca mama nu este fumatoare, ea este expusa la fumat pasiv; daca mama copilului fumeaza si in timpul primului an de viata copilul risca sa aiba infectii la urechi, boli respiratorii precum astm, sindromul mortii subite si cancer ca Leucemia limfatica cronica (LLC).
Boli cauzate de fumatul de durata
Un fumator inrait este expus unui risc mare de aparitie a bolilor letale incluzand:

– toate tipurile de cancer precum cancerul de plamani, de gura, de nas, de gat, pancreas, leucemie, de rinichi, penial, de col uterin, de veriza urinara, de colon;
– boli de plamani precum bronsite cronice, boli pulmonare cronice si efizem;
– boala arteriala coronariana, boli de inima si atacuri de inima;
– ulcer al sistemului digestive;
– osteoporoza;
– circulatie peririferica slaba care poate duce la amputari.

Unde ne putem informa?
La medicul de familie sau orice medic.

De retinut!

– Mai mult de patru mii de substante chimice din fumul de tigara sunt substante chimice active si determina schimbari fatale in corpul omenesc.

– Cele mai nocive substante din fumul de tigara sunt gudronul, monoxidul de carbon, oxidul de nitrogen, cianura de hidrogen, metalele, amoniacul si compusii radioactivi.

Dumneavoastra alegeti!

Sursa:Asociatia IPCC / Foto:descopera.ro