Directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan, a declarat luni, după semnarea contractului de finanțare a proiectului de reabilitare a Muzeului de Științele Naturii din Târgu Mureș, că la finalul lucrărilor această instituție va deveni a doua la nivel național, după Muzeul Antipa, ca dimensiune și ca dotare.

Contractul de finanțare a proiectului ‘Reabilitarea Muzeului de Științele Naturii Târgu Mureș’ a fost semnat de directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu, și de președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, și are o valoare totală de 11,2 milioane lei, din care peste 9,2 milioane de lei fonduri nerambursabile.

Contribuția Consiliului Județean Mureș la realizarea proiectului este de 2.072.667,69 lei, din care 187.777,00 lei contribuția la cheltuieli eligibile și 1.884.890,69 lei contribuție la cheltuieli neeligibile.

‘Această clădire, a cărei construcție a fost finalizată în 1894, a avut de la început destinația de muzeu și deține peste 70.000 de obiecte extrem de valoroase la nivel național, iar după reabilitare va fi pe locul doi la nivel național, după Muzeul Antipa’, a arătat Soos Zoltan.

Șefa Muzeului de Științele Naturii din Târgu Mureș, Daniela Botoș, a precizat că în urma implementării acestui proiect muzeul va avea, în următorii doi ani, o peșteră cu lilieci, alei senzoriale, grădini terapeutice, exponate noi și va beneficia de numeroase îmbunătățiri.

Vor fi reabilitate clădirea muzeului, sculpturile și elementele decorative, va fi recondiționată tâmplăria din lemn și metal existentă, vor fi înlocuite rețelele de utilități, vor fi construite rampe pentru persoanele cu dizabilități și va fi realizat iluminatul arhitectural a clădirii.

Între altele, în proiect vor fi reamenajate încăperile pentru expunere, vor fi expuse trofee și arme de vânătoare, va fi amenajată o peșteră cu lilieci naturalizați, vor fi expuse specii exotice marine, naturalizate, plante acvatice exotice, specii exotice terestre, va fi reconfigurată diorama cu ecosisteme existent și vor fi achiziționate exponate noi.

De asemenea, va fi achiziționat mobilier specific muzeelor pentru păstrarea microclimatului necesar exponatelor și va fi amenajată o seră pentru expunere în cadru natural a unor plante exotice care nu se regăsesc în flora caracteristică județului Mureș.

Clădirea Muzeului de Științele Naturii — construită în stil neoclasic, cu elemente grecești și renascentiste italiene — a fost proiectată de Kiss István și a fost finalizată în 1894. Pe fațada clădirii se află o serie de statui care semnifică misiunea statului în promovarea industriei, care au fost realizate de Róna József.

În 1931, Aurel Filimon a propus înființarea unei secții de științe naturale, având o colecție personală de botanică (peste 3.000 de plante), entomologie (6.600 specii de insecte), mineralogie, petrografie, paleontologie (peste 4.000 piese), însă mare parte dintre acesta s-au pierdut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Apoi clădirea a funcționat, până în 1957, ca internat, devenind din nou muzeu în 1968, iar din 1988 adăpostește Muzeul de Științele Naturii.

Expoziția de bază este organizată în cinci săli, pe tematici: mineralogie, petrografie și paleontologie.

Sursa:agerpres.ro