Realizarea centurii rutiere ocolitoare a municipiului Tîrgu Mureș a fost propusă de diferiţi politicieni încă din 2004. În octombrie 2014, premierul Victor Ponta și PSD inaugurau construcţia centurii Tîrgu Mureş. Lucrările au fost suspendate în 15 iunie 2015, din cauza procesului intentat de proprietarii unor imobile afectate de construcţia Variantei de Ocolire Tîrgu Mureş. Lucrările au fost reluate în data de 29 aprilie 2016. Dar, data de finalizare propusă prin contract a fost deja, demult, depăşită – 09 octombrie 2016. Contractul iniţial de execuţie a Variantei de Ocolire Tîrgu Mureş a fost semnat în iunie 2014, antreprenorul lucrării fiind societatea Copisa Constructora Pirenaica S.A., cu o valoare a contractului de 1.370.160 de lei fără TVA. Proiectul este cofinanţat din POIM 2014 – 2020. Lungimea centurii ocolitoare va fi de 11,643 km. Pentru realizarea centurii există autorizaţie de mediu: acordul de mediu nr. 24 din data de 08.12. 2008 și avizul de mediu nr. 1755 din data de 15. 03. 2012.

Centura ocolitoare a municipiului Tîrgu Mureș ridică tot mai multe semne de întrebare. Termenele de finalizare au fost depășite, noul termen – februarie 2018 – pare ireal, unii oameni se plâng de modul în care se fac exproprierile, iar primarul din Livezeni, Bányai István, spune că, pentru comuna administrată de dânsul, deocamdată realizarea centurii ocolitoare „nu a adus decât necazuri”: centura taie comuna în două, utilajele Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) au distrus străzile din comună, traficul va polua fonic o parte dintre cetăţeni, deoarece au casele aproape de amplasamentul centurii, iar în plus, cei din Livezeni nici măcar nu vor avea acces direct pe centură deoarece nu a fost proiectată nicio intersecţie cu străzile din localitate.

Săptămânalul Punctul i-a contactat pe cei de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR) și a primit câteva răspunsuri referitoare la aceste probleme. Şi, da, se pare că Livezeniul nu va avea acces la centură…

Livezeniul, fără legătură

Primarul comunei Livezeni a precizat, pentru Punctul, că nu a fost proiectată nicio legătură între centură și străzile din comună, deși centura va trece prin această localitate:  „Din Livezeni nu este acces pe centură şi toţi care vin dinspre Miercurea Nirajului vor trebui să intre în oraş, să iasă în Corunca şi apoi să intre pe centură”.

Se pare că, până la urmă, nu prea există șanse ca o astfel de legătură să fie realizată. Sau cel puțin așa ne lasă să înțelegem cei de la CNAIR, care precizează că alte sunt obiectivele pentru care este construită centura, nu accesul din comuna Livezeni:

„Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) S.A. are ca obiectiv prioritar menținerea viabilității rețelei rutiere naționale și asigurarea confortului și siguranței circulației, în condițiile intensificării continue a traficului și dezvoltării parcului auto național și internațional.

Municipalitatea a deviat traficul greu din oraș pe rute ocolitoare. Ținând cont de cele menționate se impune realizarea unei variante de ocolire prin partea de est a municipiului Tîrgu Mureș, care va asigura o legătură rapidă între Sighișoara, Tîrgu Mureș și Reghin, fără traversarea orașului. Realizarea proiectului va contribui la diminuarea emisiilor de poluanți și implicit la reducerea impactului negativ asupra mediului. Pentru participanții la trafic, obiectivele proiectului includ îmbunătățirea performanței coridorului de drum prin mărirea vitezei de deplasare, reducerea costurilor de exploatare și a numărului de accidente, precum și îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei”.

Sursa: preluare partiala punctul.ro / Citeste mai mult.