Ana Felvinczi, arhitect și profesor la secția de arhitectură a Liceului Vocațional de Arte, împreună cu elevii din cadrul liceului, au inițiat o campanie de crowdfunding pentru a amenaja curtea școlii alăturată clădirii unde elevii din toate clasele au atelierele practice. Si-au dorit mult ca elevii să poată parcurge toate etapele unui proiect de arhitectură de la analiza contextului și concept până la șantierul propriu-zis. De-a lungul acestui semestru au reușit să încheie partea teoretică, iar acum urmeaza strângerea de fonduri pentru a duce la bun sfârșit construcția de-a lungul vacanței de vară. Profesoara ne-a scris pentru a ne cere ajutorul în demersul lor de a face proiectul cunoscut comunității din Tîrgu Mureș.

Aceasta este echipa de elevi, de care suntem foarte mandri…

Liceul Vocațional de Artă din Tîrgu Mureș are o lungă tradiție în predarea cursurilor de muzică, pictură, sculptură și grafică iar recent a introdus o secție de arhitectură. Pe langă cursurile de teorie și orele de atelier destinate elaborării proiectelor sau a machetelor, elevii au nevoie să-și poată dezvolta abilitățile practice, prin  construirea unor structuri experimentale la o scară mică, într-un mediu colaborativ.
Împreună, am descoperit faptul că cea mai bună modalitate de a începe acest demers ar fi prin implicarea elevilor într-un proiect, care are ca scop reamenajarea curții clădirii unde se află atelierele de specialitate și de a o transforma într-un spațiu în care se încurajează interacțiunea cu alți elevi.

PROIECTUL – Hey!yard este primul proiect care implică elevii nu doar pe partea de design dar sperăm, cu ajutorul vostru, și pe partea de construcție.De-a lungul atelierelor din lunile martie și aprilie, am finalizat primele două etape: analiza curții respectiv a nevoilor celor care o folosesc și partea de design propriu-zis. A fost o adevărată provocare pentru grupă să interacționeze cu alți elevi ai liceului, să le descopere dorințele și să gândească soluții cu ajutorul cărora să încurajeze interacțiunea dintre elevi dar și să acopere nevoile funcționale specifice unui spațiu de acest tip .
Am luat în considerare trei mari nevoi care ne-au fost aduse la cunoștință de majoritatea elevilor și am divizat spațiul în trei părți cu intervenții diferite care să răspundă acestor nevoi.

Platforma în trepte – Această intervenție urmează a funcționa pe principiul unui mini amfiteatru  cu locuri  care să permită desfășurarea orelor de studiu în aer liber dar și pentru studiu individual.​

Modulele mobile – Aceste mici scaune pot fi ușor mutate prin curte și vor fi depozitate într-o structură din lemn, în care vor fi protejate de ploaie sau pe timpul iernii.​

Banca – Are o lungime generoasă, a fost concepută pentru a lua prânzul la umbra copacilor din curte iar la unul dintre capete are inclus un rastel pentru biciclete.

BUGETUL – Suma totală, de care avem nevoie pentru a realiza proiectul, este 3500 USD, în care sunt incluși banii pentru materiale, transport, închiriera uneltelor, mese în timpul construcției și recompensele pentru susținători.
Banii strânși vor fi folosiți în construcția proiectului de către echipă (elevi și profesor coordonator) cu ajutorul altor profesioniști.

RECOMPENSELE – Am pregătit câteva cadouri minunate în care se vor regăsi ilustrațiile Dianei Horvath, care este de asemenea elevă a Liceului Vocațional de Artă. Avem și premii care constă în gravarea numelui susținătorului pe structura din lemn a intervențiilor.
*Cadourile vor fi expediate oriunde în lume odată cu încheierea campaniei. Vă vom ține la curent cu timpul în care acestea vor fi livrate si veți putea alege dintre mai multe variante de ilustrații.

IMPACTUL – Susținerea voastră va duce proiectul in următoarea etapă și anume construirea propriu-zisă a structurilor, care nu doar că îi ajută pe elevi să își dezvolte abilitățile necesare pentru domeniul lor de lucru dar în același timp îi încurajează să preia inițiativa și să fie implicați în remodelarea spațiului care le este pus la dispoziție.

Gasiti mai jos link-ul către pagina campaniei și pagina de Facebook.