Universitatea “Petru Maior” (UPM) din Târgu Mureș a acordat, joi, titlul de Doctor Honoris Causa rectorului Universității București, profesor universitar doctor Mircea Dumitru, fost ministru al Educației, în semn de recunoaștere a excelenței sale științifice și profesionale în domeniul filosofiei, pentru promovarea culturii și științei românești.

Potrivit conducerii UPM Târgu Mureș, propunerea pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Mircea Dumitru a fost formulată în urmă cu aproape un an de Școala Doctorală de Litere, Științe Umaniste și Aplicate din cadrul universității.

“Universitatea Petru Maior s-a aplecat asupra faptelor mele din anii aceștia în care am slujit școala românească și astăzi îmi conferiți titlul cel mai înalt academic pe care o universitate poate să îl acorde unor slujitori ai ei, titlul de Doctor Honoris Causa. Cred că aceasta arată, în același timp, și o anumită comuniune de interese și de idealuri între universitățile noastre”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Dumitru, în cadrul universității.

În cadrul discursului său profesorul Mircea Dumitru a făcut o prezentare asupra gândirii în privința relației dintre știință, adevăr și democrație.

“Se spune, din ce în ce mai apăsat în ultima vreme, că epoca în care tocmai am intrat ar fi din punct de vedere politic și cultural-stilistic ar fi una a post adevărului, a faptelor alternative, al demitizării adevărului obiectiv etc., etc.. (…) Pentru mine, toate acestea sunt modalități iresponsabile de a fugi de răspunderea față de cunoaștere”, a arătat fostul ministru.

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru este membru corespondent al Academiei Române, rector al Universității din București, este doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) din anul 1998 cu o teză despre modalitate și incompletitudine.

De asemenea, este doctor în filosofie al Universității din București, fiind specializat în logică filosofică, filosofia limbajului și metafizica analitică a modalității.

Domeniile sale de specializare și cercetare vizează partea de logică filosofică, filosofia limbajului, metafizica analitică a modalității, epistemologiea și filosofia minții și a conștiinței.

Sursa:agerpres.ro