S-a acordat titlul de cetăţean de onoare profesorului universitar doctor Lucian Chiriac, care este şi avocat de profesie, şi medicului Ferencz Ladislau, fost profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, în prezent pensionat, în cadrul unei ceremonii organizate, miercuri, cu ocazia Zilelor Târgumureşene.

Dr. Ferencz Ladislau, acum pensionar, a fost profesor universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie din Târgu Mureş (catedra de semiologie medicala, Clinica Medicală Nr.II), medic primar şi şeful Clinicii de Reabilitare Cardiovasculară din Târgu Mureş.

Dr. Ferencz Ladiszlau a urmat Facultatea de Medicina la Institutul de Medicina şi Farmacie din Târgu Mures, în perioada 1952-1958, absolvind-o cu diploma de merit. În anii 70′ a format colectivul de angiologie, în cadrul căruia a efectuat angiografiile seriate şi flebografii, precum şi puncţia-biopsie renală, iar colectivul său a studiat, la Covasna, efectele mofetoterapiei si a băilor carbogazoase asupra circulaţiei periferice (arterială ş venoasă), precum şi beneficiul acestor procedee asupra afecţiunilor vasculare şi hipertensiunii arteriale.

Începând din 1972 s-a preocupat problemele de geriatrie, iar în cadrul unor studii epidemiologice, farmacologice, funcţionale si clinice, a studiat problemele de adaptare cardiovasculară a vârstnicului, morbiditatea vârstei a III-a, influenta dispensarizării şi a tratamentului asupra morbidităţii si mortalităţii persoanelor vîrstnice, prevalenţa, posibilităţile de tratament şi evoluţia hipertensiunii arteriale la vârstnici.

În ultimii 10 ani preocuparea sa majoră a constat în studierea hipertensiunii arteriale (incidentă, evoluţie şi tratament) şi a iniţiat unele studii epidemiologice în colectivităţi.

După anul 1978 studiile au fost extinse asupra problemei hipertensiunii arteriale, iar rezultatele cercetărilor au fost concretizate în cele 130 lucrări comunicate şi 69 lucrări publicate.

Profesorul universitar doctor Lucian Chiriac este Director Centrul de cercetare în domeniul Urbanismului şi Politicilor Publice, profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii ‘Petru Maior’ din Târgu Mures, avocat şi Doctor Honoris Causa al Universităţii din Miskolc, Ungaria.

Lucian Chiriac a fost procuror şi este cel care a introdus învăţământul juridic la Târgu Mureş, în anii 90. Este membru fondator al Societăţii internaţionale de cercetare în Leadership şi Cultură organizaţională, a Revistei Curentul Juridic, al Asocia?iei de drept penal – Filiala Târgu Mureş, al Cercului de drept administrativ ‘Tudor Drăganu’.

A fost timp de 8 ani prodecan, editor şef, coordonator al unor volume, cărţi şi studii de specialitate şi este coordonator local de proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale.

Sursa:agerpres / Foto: