Unicul producător de rabarbură în cultură organizată din România, Mircea Munteanu, a declarat luni că a reușit să înființeze la Nadeș, în județul Mureș, prima cultură de rabarbură cu plante tradiționale, care până acum creșteau doar sporadic în satele din zona Sighișoarei.

Mircea Munteanu, cel care a înființat în 2011 prima cultură organizată de rabarbură din țară, după ce a importat rădăcini din Germania, a spus că a decis să înființeze și o cultură cu rabarbura pe care o cunoștea din copilărie, care creștea în curțile oamenilor.

”În 2016, am înființat și prima cultură de rabarbură, dar cu plante tradiționale. Așa că, în momentul de față, am două culturi, una cu plante germane și una cu plante românești (…) În 2011, am înființat prima cultură. Până la apariția culturii organizate de la Nadeș, rabarbura creștea doar sporadic prin curțile oamenilor, în special în fostele sate săsești din județul Mureș, fiind planta din care ies cele mai gustoase dulcețuri, extrem de apreciate în străinătate. Eram într-o deplasare în Germania și, lângă Hamburg, am văzut o cultură de rabarbură. Am rămas impresionat de modul în care poate să arate această plantă într-o cultură organizată. Cunoscând planta din copilăria și adolescența mea, când în fiecare curte existau două-trei rădăcini în cele mai văduvite colțuri, am spus că ar fi interesant să înființez o cultură. Am importat rădăcini și m-am chinuit în acești ani să găsesc condițiile propice pentru această recoltă. Am reușit astfel, după 6 ani, să adaptez soiul german la condițiile din Nadeș și sunt foarte mulțumit de cultura pe care o am. În paralel, am umblat prin sat, pe la oameni, am scos plante vechi și le-am ținut în pepinieră”, a arătat Muntean.

Acesta susține că, deși nu există încă o deschidere a populației față de rabarbură, a reușit să își plaseze peste 80% din producție în hoteluri și pensiuni în zona Sighișoara-Brașov, care atrag turiști din afara țării, și a reușit să tipărească o broșură cu câteva sute de rețete.

Mircea Muntean a arătat că planta este extrem de rezistentă, nu are boli, nu are rival, nu e o sursă care să tenteze hoții și nu necesită stropiri, e 100% bio.

Rabarbura se înmulțește prin rădăcină, de la aceasta se consumă pețiolul, care poate ajunge și la 80 de centimetri, iar de populația săsească din zona Sighișoarei mai folosește și frunzele, pentru sarmale.

Sursa:agerpres.ro