Ansamblul Bisericii Fortificate Saschiz, una dintre cele șapte biserici de acest gen din România incluse în patrimoniul mondial UNESCO, va obține peste două milioane lei finanțare nerambursabilă pentru executarea de lucrări de reparații și conservare. Azi, 22.05.2017, la Alba Iulia, reprezentantul Parohiei Evanghelice Saschiz, domnul Johannes Halmen, alături de domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finanțare nerambursabilă, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Proiectul ‘Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Saschiz’, este finanțat prin Prioritatea de Investiții 5.1 a POR 2014-2020, având o valoare totală de 2,32 milioane lei, din care 2,16 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată, iar 25.064 lei reprezintă cofinanțarea asigurată de către beneficiarul proiectului, Parohia Evanghelică Saschiz.

Biserica de la Saschiz, Mureș, alături de celelalte biserici din patrimoniul mondial UNESCO (Biertan, Valea Viilor, Prejmer, Viscri, Câlnic, Dârju), toate situate în Regiunea Centru, au fost construite în urmă cu mai mult de cinci secole și sunt considerate de specialiști ca fiind printre cele mai frumoase și reprezentative biserici. Turnul din Saschiz, înalt de 10 metri, este una dintre cele mai frumoase construcții medievale din Transilvania, aparținând, ca si Biserica fortificată, arhitecturii săsești de secol XV. Din fondurile alocate acestui proiect, turnul de clopotniță va fi restaurat prin lucrări asupra zidăriei de interior și asupra fațadelor, se vor amenaja scări interioare de lemn, se va reface acoperișul și pardoseala, precum și instalația electrică. În cadrul ansamblului fortificației din Saschiz se vor amenaja și locuri de relaxare în vecinătatea aleii circulare, a bisericii, a zonelor verzi și se vor instala indicatoare.

La finele anului 2019, când se estimează finalizarea acestui proiect de conservare și protejare a patrimoniului, oferta de vizitare a acestui patrimoniu se va îmbogății, pe lângă accesul în biserică, și cu accesul în turn și cu posibilitatea de a te reculege în acest spațiu liniștit. Creșterea atractivității turistice și a numărului de turiști, fie ei elevi, studenții, instituții de cultură, sași, români sau străini, precum și dezvoltarea economică locală sunt doar o parte din rezultatele acestui proiect. Vizitarea acestui obiectiv inclusiv în mediul on-line va fi un alt avantaj pe care îl va oferi acest obiectiv turistic, ca urmare a finanțării primite.

ADR Centru / Foto:panoramio.com