Oras ce era pe vremuri unul dintre cele mai importante centre universitare din Romania, ajunge acum, dupa 17 ani de conducere defectuoasa, sa fie la cel mai scazut nivel, adica mediocru. Dupa incercari fantasmagorice si fara lipsa de viziune, atat din partea executivului primariei Tirgu Mures care ne-a prostit cu supercalculatoarele din “Mures – orasul digital” – unul din cele mai mari proiecte incercate de ei, dar ESUAT -, cat si din partea conducatorilor de neclintit de pe scaunele lor caldute de la UPM Tirgu Mures si UMF Tirgu Mures.

Acestia din urma, au tot “concurat” intre ei, de multe ori bazat pe interese marunte, in loc sa scoata capul peste granitele orasului si sa vada ca pentru a tine pasul cu restul solutia e una singura: fuziunea UMF cu UPM si chiar cu UAT, intr-o universitate mare si puternica! E greu, din pacate, pentru ca asta ar insemna reducerea multor posturi caldute la care am facut referire mai sus. – MS

Tirgu Mures, locul 11 = mediocru! Atunci cand targumuresenii au impresia ca orasul lor e un mare centru universitar (marota intretinuta de politicieni locali si cadre universitare cu afinitati politice), ar trebui sa citeasca statistica de mai jos.

Tirgu Mures este intrecut la numarul de studenti de Constanta, Dolj, Brasov, Bihor, Sibiu. Nu mai spunem de fruntasii Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara. Adica, in limbaj educational, Tirgu Mures e mediocru in privinta numarului de studenti. – precizeaza Radu Balas, consilier local Tirgu Mures.

Ziarul financiar – Harta studenţilor din România: centrele universitare au atras cei mai mulţi investitori. Mai bine de 50% dintre studenţii români învaţă în doar trei oraşe din România.

În universităţile din România studiază peste 410.000 de studenţi, iar cea mai mare concentrare a acestora se regăseşte în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Astfel, în cele 33 de universităţi din regiunea Bucureşti-Ilfov învaţă peste 127.500 de studenţi, adică aproape o treime (31%) din totalul studenţilor din România.

Pe locul doi în topul centrelor universitare din România se află Clujul, cu peste 50.000 de studenţi (12% din total) în cele zece instituţii de învăţământ din judeţ.

Iaşiul este pe locul trei în topul centrelor universitare din România, cu peste 42.000 de studenţi în zece universităţi, arată datele Statisticii aferente anului 2015 (cele mai recente informaţii disponibile).

Un număr semnificativ de studenţi învaţă în universităţile din Timiş, unde se află aproape 31.000 de studenţi (7,5% din total) în şapte instituţii de învăţământ superior.

Citeste mai mult aici.