O expoziție care prezintă o colecție unicat de păpuși îmbrăcate după moda franceză, care acoperă perioada dintre antichitate până în secolul XX, va putea fi vizitată, începând de sâmbătă seara, la Muzeul de Științele Naturii din Târgu Mureș.

În expoziția ‘Moda franceză în miniatură’, organizată de Muzeul Județean Mureș și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, pot fi admirate 90 de păpuși îmbrăcate după moda franceză, începând cu galo-romanii și până în contemporaneitate. Este parte a unei colecții impresionante de păpuși deținută de muzeul prahovean și a fost adunată de două generații de colecționari din Brașov.

“Colecția a ajuns la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești în 2011. A fost strânsă de două generații de colecționari din Brașov. Această colecție este impresionantă deoarece oferă publicului evoluția modei franceze din perioada antică, de acum 2000 de ani, până la jumătatea secolului XX. Fiecare păpușă redă în detaliu vestimentația din perioada din care face parte, inclusiv jupoanele rochiilor sunt din materiale autentice, din epocă. Nu doar vestimentația, ci și accesoriile și coafurile. Vizitatorii pot vedea cum a evoluat moda, de la simplitate până la opulență, care a fost influența în fiecare perioadă a modei franceze, fiindcă moda franceză a fost influențată și de moda germană, de cea spaniolă și de cea italiană, însă s-a impus până la urmă în Europa și America, fiind un reper’, a declarat, pentru AGERPRES, Monica Cârstea, muzeograf în cadrul Muzeul Județean Mureș și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Muzeograful a arătat că păpușile costumate după moda franceză fac parte dintr-o colecție unicat, care cuprinde în total 127 de exemplare, care a început să fie prezentată în țară începând cu anul 2015.

Șefa Muzeului de Științele Naturii din Târgu Mureș, Dana Botoș, a precizat că între exponate se regăsesc Ludovic al XII-lea, Francisc I, Carol al IX-lea, Henric al III-lea, Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea, Ludovic al XVI-lea, Napoleon al III-lea, personaje din perioada antică, dar și moda anilor 1905 — 1935.

Sursa:agerpres.ro