Muzeul de Ştiinţele Naturii din Târgu Mureş organizează, cu prilejul Nopţii Muzeelor 2017, expoziţia ‘Moda franceză în miniatură’, în care pot fi văzute 90 de păpuşi îmbrăcate după moda franceză, începând cu galo-romanii şi până în contemporaneitate.

Şefa Muzeului de Ştiinţele Naturii din Târgu Mureş, Dana Botoş, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că între exponate se regăsesc păpuşi reprezentându-i pe Ludovic al XII-lea, Francisc I, Carol al IX-lea, Henric al III-lea, Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea, Ludovic al XVI-lea, Napoleon al III-lea, dar şi personaje din perioada 1905-1935.

‘Muzeul Judeţean Mureş are onoarea de a organiza, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, un proiect expoziţional de excepţie: Moda franceză în miniatură – Păpuşi din colecţia Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. S-a dorit această colaborare pentru a veni în întâmpinarea pasiunilor celui mai fidel public al Muzeului de Ştiinţele Naturii, copiii şi elevii din învăţământul preuniversitar. Apreciem deschiderea conducerii muzeului şi a colegilor pentru organizarea, în spirit multidisciplinar şi prin colaborarea dintre toate componentele M.J.M., a acestei expoziţii. (…) În această expoziţie, publicul va putea admira deci vestimentaţia galilor, romanilor, galo-romanilor, francilor şi apoi a francezilor, personaje masculine şi feminine, purtând costumaţie specifică epocilor lor’, a precizat Dana Botoş.

Vernisajul expoziţiei ‘Moda franceză în miniatură’ va avea loc vineri, la ora 12,00 iar păpuşile vor rămâne la Târgu Mureş până în data de 3 iulie.

Pentru a atrage copiii la expoziţia ‘Moda franceză în miniatură’, Muzeul de Ştiinţele Naturii va organiza sâmbătă un atelier de pedagogie muzeală, ‘Din lumea păpuşilor’, în cadrul căruia se vor confecţiona păpuşi din diverse materiale, precum şi articole de îmbrăcăminte pentru acestea.

În plus, copiii sunt îndemnaţi să vină la muzeu cu păpuşa Barbie sau cu păpuşa Ken pentru a li se face hăinuţe.

‘Le aşteptăm la muzeu pe fetiţe cu păpuşile Barbie şi pe băieţi cu păpuşile Ken, pentru a le confecţiona o hăinuţă. De asemenea, vom confecţiona păpuşi din diverse materiale, pentru cei care vor veni fără păpuşi’, a arătat Daniela Botoş.

Sursa:agerpres.ro