Nouă producții cinematografice foarte recente puse la dispoziție de ambasadele și institutele culturale din Finlanda, Olanda, Lituania, Polonia, Germania și Austria vor putea fi vizionate în cadrul Festivalului Filmului European, care revine la Târgu Mureș în perioada 19-21 mai.

Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, cele nouă producții recente vor fi prezentate la Cinematograful ARTA din Târgu Mureș, iar ediția din acest an a Festivalului Filmului European din acest oraș va fi inaugurată cu pelicula ”Cealaltă parte a speranței” (Finlanda, 2017), regizor Aki Kaurismäki).

”Ne-am străduit să obținem, pentru prima dată în istoria Festivalului, ca filmul din deschidere să poată fi văzut nu doar în București, ci și în orașele care găzduiesc edițiile locale. Sunt încântat că putem oferi un film foarte nou, al unui foarte valoros regizor, care tocmai a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, la Festivalul Internațional de la Berlin — 2017”, a declarat Alex Trăilă, director artistic al FFE, citat de comunicatul de presă.

Organizatorii FFE Târgu Mureș au arătat că ”Cealaltă parte a speranței” este o comedie al cărei umor parcurge întregul spectru, de la ironia fină, abia sesizabilă, până la hohote de râs provocate de umorul special scandinav, ”sec ca o vodcă finlandeză”.

Acesta film a deschis, în data de 4 mai, ediția din București a Festivalului Filmului European, în premieră națională în România, și este filmul de gală în toate cele cinci orașe în care este organizat festivalul.

”Filmul de gală nu este doar foarte apreciat pentru calitatea sa artistică, dar are mai ales capacitatea de a atrage atenția asupra uneia dintre temele de mare actualitate pe agenda publică europeană: migrația. Ca să parafrazez cuvintele lui Kaurismaki de la conferința sa de presă de la Berlin, după primirea Ursului de Argint, filmele nu pot să oprească un război, dar pot să prevină conflicte și să faciliteze armonizarea diferențelor prin dezbatere”, a arătat Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, în comunicatul de presă.

Oganizatorii au subliniat că în selecția de la Târgu Mureș un loc aparte îi revine producției lui Gabriel Achim, ”Ultima zi” (România, 2016), un film nou, care a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea lungmetraj la TIFF 2016 și a avut premiera săptămâna trecută, în cadrul Festivalului Filmului European.

”Este o comedie neagră, un film neașteptat și îndrăzneț, un ‘thriller comic, interior’, așa cum îl caracterizează însuși regizorul”, se mai arată în comunicat.

Organizatorii au mai precizat că între filmele care vor mai rula la Târgu Mureș se regăsesc ”Imaginea de apoi” (Polonia, 2016), ultimul film al lui Andrzej Wajda, care s-a stins din viață în octombrie 2016, ”Împreună pentru totdeauna” (Lituania, 2015), un film al tinerei regizoare Lina Luzyte, filmat de directorul de imagine român Oleg Mutu, ”Străin în paradis” (Olanda, 2016), un documentar la limita cu filmul de ficțiune, care investighează relațiile de putere dintre oameni în contextul crizei recente a refugiaților din Europa.

De asemenea, vor rula și ”Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki” (Finlanda, 2016), câștigător al premiului Un certain regard, la Cannes 2016 și propunerea Finlandei pentru Oscar în 2017, ”Marija” (Germania, 2016), ”Toate aceste nopți nedormite” (Polonia, 2016), ”Înfurigranții” (Austria, 2017).

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, sub egida EUNIC România, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale europene, al Muzeului Național de Artă, al Muzeului Țăranului Român/Cinema Muzeul Țăranului, al Institutului Francez — Cinema Elvire Popesco, al Centrului Ceh, al Institutului Cervantes, al Spațiului Public European, al UCIN și al Biroului de Informare al Parlamentului European.

Sursa:agerpres.ro