Ziua Naţională a Portului Tradiţional a însemnat, pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, încercarea de stabilire a două recorduri mondiale – primul pentru cea mai mare adunare de oameni îmbrăcaţi în costume populate şi al doilea pentru cel mai mare dans românesc, aproximativ 10.000 de oameni din judeţ, dar şi din alte zone ale ţării participând la eveniment.

Duminică, la miezul zilei, străzile oraşului Năsăud s-au umplut de oameni de toate vârstele, îmbrăcaţi în costume populare, cel mai tânăr participant fiind un băieţel în vârstă de doar trei luni.

Unul dintre organizatori a fost şi creatorul de costume populare Virginia Linul, din comuna bistriţeană Salva, pentru care miile de oameni adunate la Năsăud, în straie tradiţionale, au reprezentat un vis împlinit.

“Nu mai pot de mândră, sunt încântată, îmi iese inima din piept. Sufletul românesc a fost astăzi, la Năsăud. Ce poate fi mai frumos decât o zi petrecută cu românii, de către români, cu tradiţii populare româneşti! (…) Am visat şi am crezut în acest lucru şi astăzi s-a îndeplinit”, a declarat Virginia Linul.

Printre cei care au îmbrăcat cu drag costumul popular şi au ţinut să fie prezenţi duminică la Năsăud, pentru stabilirea recordurilor mondiale, s-a numărat şi fostul internaţional Gavril Balint.

“Mă simt minunat când văd atâta lume îmbrăcată în costum popular şi mă bucur că lumea încă ţine la acest port. (…) Nu trebuie să ne uităm obiceiurile, asta este cel mai important, să nu uităm de unde am plecat şi să păstrăm acest port popular, pentru că e minunat, e superb. (…) Eu, când eram mic, nu am avut norocul să am costum popular, îmi doream foarte mult, îmi doream şi o pereche de opinci la un moment dat, ca să joc fotbal cu ele. Şi acum mă bucur că pot să am ocazia să port costumul popular”, a arătat Balint.

Pentru a stabili cele două recorduri mondiale, participanţii au umplut, duminică, stadionul din oraşul Năsăud, formând cercuri concentrice şi purtând brăţări de identificare.

Condiţiile stricte impuse de oficialul de la Cartea Recordurilor au făcut ca încercarea de stabilire a recordului mondial pentru cea mai mare adunare de oameni îmbrăcaţi în costume populare româneşti să se repete de trei ori, timp în care unele persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că nu au mai făcut faţă soarelui dogoritor.

Pentru cel de-al doilea record – de cel mai mare dans românesc – participanţii au primit instrucţiuni de la coregraful Marin Barbu, care i-a învăţat paşii şi a ţinut ritmul alături de oameni.

Rezultatele oficiale nu au fost anunţate până la această oră.

Sursa:agerpres.ro