Ministerul român de Externe, ținta unui atac cibernetic. Hackerii, care ar putea avea legătură cu serviciile ruse, au falsificat o adresă de e-mail a NATO. Precizările SRI: Nivelul tehnologic al atacurilor va crește în perioada următoare. Ministerul Afacerilor Externe din România a fost ținta unui atac al hackerilor asociați statului rus, informeză Digi24, citând specialiștii americani de la Cyber Scoop. Grupul a trimis mai multe e-mailuri care semănau cu mesajele trimise de NATO. Alături de MAE, și alte organizații diplomatice au fost vizate de atacul cibernetic. Centrul Național Cyberint, aflat în coordonarea Serviciului Român de Informații, confirmă atacul cibernetic asupra MAE. După cum precizează SRI, cel mai probabil, tentativa a aparținut unei ”entități asociate grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear”, potrivit România Liberă.

“A fost identificată o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituții guvernamentale din România, derulată, cel mai probabil, de actori asociați anterior cu alte incidente de acest tip. Datorită cooperării eficiente între instituții, a fost prevenită materializarea atacului și producerea de pagube, fiind identificate țintele vizate, precum și metodologia de atac. Relevant, din perspectiva securității cibernetice, este faptul că această tentativă de atac nu reprezintă o noutate. Zilnic, mii de atacuri cibernetice vizează instituții, entități și persoane din spațiul virtual, iar România nu reprezintă o excepție”, menționează SRI.

Potrivit reprezentanților SRI, nivelul tehnologic al acestor atacuri va înregistra o creștere semnificativă în perioada imediat următoare, “ceea ce face imperios necesară implementarea unui cadru legislativ clar și pragmatic, care să stabilească atribuții și responsabilități concrete în acest domeniu la nivel național”.

”Contracararea atacului s-a realizat inclusiv prin intermediul Sistemului național de protecție a infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic, implementat prin fonduri europene nerambursabile”, arată sursa citată.

În operațiune au mai fost implicate și alte instituții cu competențe în domeniul protejării securității naționale.

Sursa:agerpres.ro