Sangeorgiu de Mures, comuna situata pe drumul E578, in directia Reghin, se confrunta de multa vreme cu o problema extrem de grava in ceea ce priveste siguranta circulatiei. Deoarece vorbim oricum de o stire cu puternic impact emotional, va dam un singur exemplu de tragedie, petrecuta pe acest drum, in acest material.

In urma cu cativa ani, niste “destepti” din randul factorilor decizionali, au decis si pus in practica, instalarea de despartitoare de beton, la mijlocul celor patru benzi de circulatie. Acestea au primit in scurt timp denumirea de “betoanele mortii”. Asta pentru ca “desteptii” au “gandit” realizarea trecerilor de pieton necesare, prin intreruperea in cateva locuri a betoanelor, trasand cu vopsea cateva zebre pe asfalt. Din acel moment si pana astazi, extrem de multe accidente, unele cu final tragic, s-au petrecut din cauza vizibilitatii reduse – semnalizare slaba si iluminare aproape inexistenta -, pe care o au soferii fata de aceste treceri de pietoni si nu numai.

In ceasul al 12 lea, s-au trezit cumva, prefectul judetului Mures, Lucian Goga, a convocat o sedinta la Primaria Sangeorgiu de Mures. Au fost prezenti reprezentanți ai Directiei Regionale de drumuri si Poduri Brasov, Inspectoratului de Politie Judetean Mures, Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, și cei care conduc comuna Sangeorgiu de Mures.

Decizia a fost semaforizarea tuturor trecerilor de pietoni existente pe traseul “betoanelor mortii”! Este un pas inainte, care va spori siguranta pietonilor si a celorlalti participanti la trafic, desi va ingreuna circulatia rutiera. Avand in vedere ca este un traseu extrem de aglomerat – pe ruta Reghin-Tirgu Mures exista multi navetisti -, daca semafoarele nu vor fi sincronizate, vom asista la adevarate blocaje de circulatie.

Nu ne dam seama, cum nu s-au gandit in atata timp sa realizeze pasarele suspendate pentru trecerea in siguranta a pietonilor si fluidizarea traficului in acelasi timp! 

PS – Am cerut un punct de vedere din partea prefectului Lucian Goga, dar, pana la momentul publicarii materialului, nu l-am primit. Cand il primim, il publicam.

Foto:coperta – libertatea.ro via punctul.ro / material – pagina Lucian Goga

Muresan D. STIRESCU