Publicam acest material, asa cum vom proceda in viitor si cu alte exemple, sa fie exemplu de urmat de catre cei care continua sa ne spuna ca la noi exista “maxima” dezvoltare si noi nu vrem sa o vedem. Nu suntem ipocriti sa facem comparatie cu occidentul, ne rezumam doar la orasele din Ardeal. In timp ce noi inca ne chinuim sa vopsim trecerile de pietoni, altii sunt la alt nivel… – MS

Prima trecere de pietoni inteligentă din Braşov, aflată pe bulevardul Saturn, una dintre cele mai circulate artere din municipiul reşedinţă, la intersecţia cu str. Minerva, a devenit de joi funcţională.

Aceasta are două componente: una de iluminat public, care presupune creşterea fluxului luminos din dreptul trecerii în momentul în care senzorii detectează un pieton, şi una de semnalizare cu leduri, care delimitează trecerea pe ambele sensuri, şi care funcţionează tot în cazul în care sunt pietoni.

“Este un proiect pilot derulat de Primăria Braşov în parteneriat cu firma care asigură serviciul de semaforizare în Braşov. Împreună cu reprezentanţii Poliţiei Rutiere vom monitoriza câteva luni această trecere, pentru a vedea care sunt rezultatele şi, în funcţie de acestea, vom vedea dacă putem replica proiectul şi la alte treceri de pietoni. În paralel, continuăm programul de instalare a sistemului de semaforizare a trecerilor de pietoni cu buton de temporizare. După ce anul trecut am amenajat zece astfel de treceri, anul acesta ne propunem să semaforizăm alte cinci”, a declarat administratorul public al municipiului Braşov, Miklos Gantz.

Reprezentantul firmei care gestionează serviciul de semaforizare în municipiul reşedinţă, Dan Vătăjelu, a precizat că proiectul are trei elemente principale destinate creşterii siguranţei pe trecerea de pietoni: detecţia pietonilor angajaţi în trecere, cu ajutorul senzorilor, al doilea este iluminatul care se află la nivelul luminaţiei căii de rulare, care se află la nivelul iluminatului stradal, iar la detecţia pietonilor, creşte nivelul iluminării verticale, creând un contrast pozitiv, al treilea element fiind sistemul de semnalizare luminoasă, montat pe carosabil, care este vizibil de la doi km.

“Acest sistem, prin elementele inovatoare utilizate, respectiv alimentare prin inducţie, reduce substanţial timpul de intervenţie în cazul apariţiei defectelor. În Europa, acest sistem de iluminat prin inducţie este utilizat doar în Olanda”, a mai spus Dan Vătăjelu.

Pe timpul nopţii, când nu sunt pietoni angajaţi în traversarea trecerii, aparatele de iluminat de pe cei doi stâlpi echipaţi cu corpuri de iluminat cu tehnologie LED cu putere de 270W sunt aprinse la 60% din totalul fluxului luminos, iar markerii luminoşi din asfalt sunt opriţi.

În momentul în care senzorii luminoşi amplasaţi pe stâlp detectează pietonii care intenţionează să traverseze, aparatele de iluminat îşi cresc fluxul luminos la 100% în mai puţin de o secundă, concomitent cu aprinderea markerilor luminoşi.

Acest mod de funcţionare durează cel puţin 30 de secunde sau pe întreaga perioadă în care sunt detectaţi pietonii. Dacă după 30 de secunde sistemul nu mai sesizează prezenţa pietonilor, revine la starea iniţială.

Pe timpul zilei vor funcţiona, pe acelaşi principiu, doar markerii luminoşi din carosabil, potrivit reprezentantului firmei care gestionează serviciul de semaforizare din municipiul Braşov.

Sursa:agerpres.ro / Foto: