Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, marţi, că urmează să efectueze analize genetice gratuite pentru obţinerea unui scor de risc genetic cardio-vascular în populaţia din România şi pentru implementarea medicinii personalizate.

Potrivit unui comunicat de presă al UMF Târgu Mureş, analizele genetice gratuite se vor efectua în perioada 16-18 mai, persoanelor cu vârsta între 30 şi 55 de ani cu infarct miocardic sau angina pectorală documentată coronarografic.

‘Acestea vor ajuta la un studiu pentru depistarea profilului de risc genetic precum şi obţinerea unui scor de risc genetic cardio-vascular în populaţia din România (…) Obţinerea unor modele de risc va permite implementarea medicinii personalizate. Un profil de risc pentru boala cardiovasculară specifică fiecărui pacient ar ajuta clinicianul în stabilirea de intervenţii ţintite, precum şi o abordare profilactică pentru descendenţii familiali. Acest studiu ar avea drept consecinţă o îmbunătăţire a nivelului de cunoştinţe vizavi de etiopatogenia bolii cardiace aterosclerotice în populaţia românească, precum şi la abordarea profilactică a acestei patologii’, precizează comunicatul UMF Târgu Mureş.

Analizele vor consta în recoltarea a două probe de sânge (6 ml şi 8,5 ml) pentru monitorizarea clasei de risc în care se încadrează persoana, se va determina concentraţia serică a parametrilor metabolici şi se va determina prezenţa mutaţiilor asociate hipercolesterolemiei familiale şi/sau a hiperlipidemiei familiale combinate.

Sursa:agerpres.ro