Am ales sa distribuim si noi aceste video-documente, in serial, realizate de Razvan Cirezaru pentru inmures.ro. Consideram ca este bine sa ne reamintim, sa nu uitam de unde am plecat si unde ne aflam in ziua de azi. 

Episodul 3: Adrian Giurgea — Monitorul de Cluj

Presa e probabil unicul domeniu economic în care îndeplinirea atribuțiilor de servici se soldează cu măsuri punitive. Este unica activitate lucrativă în care performanța este amendată. Și asta pentru că factori de putere în domeniul economic ori politic sunt gata să plătească pentru aplicarea acestor măsuri în condițiile descrise mai sus. Fenomenul poartă numele de corupție și este cu atât mai straniu cu cât afectează afaceri private care nu slujesc un interes public abscons și abstract, ci unul personal, care pentru beneficii de moment, pierde din vedere imaginea de ansamblu. Este un fenomen care a dus la ruina unor publicații ca 24 de Ore Mureșene.

Episodul 4: Adrian Giurgea — Radio Tîrgu Mureş

„Radioul Public nu face politică”. „Niciodată un corespondent al Radio Tîrgu Mureş nu a fost dat afară pe considerente politice, ori ca urmare a materialelor jurnalistice publicate”. Acestea sunt declaraţii ale redactorului şef al Radio Tîrgu Mureş, Mirela Moldovan, care vor fi reproduse într-un episod viitor al proiectului „Condiţia jurnalistului într-o presă instituţionalizată şi înregimentată politic”.
„Contractele de cesionare a drepturilor de autor încheiate pe termen determinat de o lună de zile reprezintă politica la nivel naţional a Radioului Public de angajare a corespondenţilor”, susţine Mirela Moldovan. De ce practică Radioul Public o asemenea politică în raport cu corespondenţii, Mirela Moldovan nu ştie. Probabil, spunem noi, pentru că aceste contracte sunt cel mai uşor de reziliat, chiar mai uşor decât cele de cesionare a drepturilor de autor încheiate pe termen nedeterminat, care, deşi pot fi denunţate unilateral de către angajator, solicită eliberarea unui preaviz cu minim 15 zile înainte. În cazul contractelor încheiate lunar, practic, nici nu mai e vorba despre o reziliere. Pur şi simplu nu se mai prelungeşte contractul în luna următoare. TA-TA! Magie din pix! Şi morişca aservirii politice continuă să se învârtă, cu respectarea întocmai a literei şi a spiritului legii.

Episodul 5: Adrian Giurgea – Realitatea Tv

Cum se face că la cârma filialei unui post național de televiziune cu o politică editorială vădit critică la adresa autorității de stat instituite, ajunge un acolit al respectivei autorități?
Episodul Ionel Albu — Realitatea Tv a avut efectul unui cutremur care s-a resimțit până la nivelul managementului, șase luni mai târziu. Sergiu Zereș a debarcat cuminte de la cârma postului, iar “deontologul” venit taman de la București, după ce a rezolvat restanțele salariale cu cinci euro pentru cafea, se spune că a declamat cu voce de stentor următoarea frază, ce avea să rămână pe mai târziu în istorie: “Mă duc la Florea să văd cine urnește căruța asta din loc”!
Nimeni altul decât Dan Suciu, se pare că a fost răspunsul edilului, parafând schimbarea la față a fostului coleg de breaslă, din purtător de cuvânt al domniei sale în ditamai managerul, care a și urnit șandramaua până la capătul orașului, cantonând-o în hotelul President al “omului de afaceri” Sorin Țerbea, alături de ŞtiiTV şi 24 de Ore Mureşene după principiul făcut celebru tocmai de postul de televiziune concurent: “ȚINEȚI APROAPE”!
Și acum, revenind la întrebarea din debut, răspunsul, ca întotdeauna, e “dineros”. Pentru că banii de la Tîrgu Mureș nu se fac la București. Se fac la Tîrgu Mureș. Și într-o economie care nu produce nimic, nu funcționează pe o piață concurențială și subzistă într-o măsură importantă cu bani publici, de unde să existe bani pentru o presă liberă? Există bani doar pentru o presă care slujește interese politice. Iar contractele de publicitate se încheie cu dedicaţie. Cine nu e cuminte, nu mai primeşte caşcavalul. Fie de la stat, fie din privat. Pentru că, aşa cum am văzut, atâta timp cât banul public finanţează şi una şi alta, de stat, ori privat, e totuna.

Episodul 1-2: Video document I – Jurnalistul Ionel Albu vs primarul Dorin Florea – Santaj, injuraturi, demisie… fortata!