Singura piesa din judetul Mures, nominalizata la doua categorii, in cadrul Galei Premiilor UNITER, a fost PASAREA RETRO se loveste de bloc si cade pe asfaltul fierbinte – a Companiei “Tompa Miklós” de la Teatrul National Tirgu Mures. – MS

Premiul pentru cel mai bun spectacol al anului 2016, ”Amadeus”, director de scenă Victor Ioan Frunză, Teatrul Metropolis, București, la această secțiune fiind nominalizate și ”Artists Talk”, spectacol de Gianina Cărbunariu, la ARCUB și ”Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”, regia Radu Afrim, Teatrul Național Târgu Mureș.

Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost câștigat de Dragoș Buhagiar pentru scenografia spectacolului ”Cafeneaua”, la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” Iași, care a fost nominalizat alături de Adrian Damian pentru spectacolul ”Iarna”, Teatrul Nottara, București, și Irina Moscu pentru ”Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbine”, Teatrul Național Târgu Mureș — Compania ”Tompa Miklos”.

Cea mai bună actriță în rol principal 2016 a fost desemnată Ana Ularu pentru rolul A din spectacolul ”O intervenție”, Teatrul ACT București. Ea a fost nominalizată alături de Alina Petrică pentru rolul titular din spectacolul ”Aglaja”, Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ”Nicolae Bălcescu” București și Mihaela Trofimov pentru rolul titular din spectacolul ”Molly Sweeney”, Teatrul UNTEATRU, București.

Principesa Maria a României i-a înmânat Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2016 lui Petre Barbu, pentru ”Masa puterilor noastre”. Au mai concurat piesele: ”Eu nu sunt Hamlet” de Andrei Vornicu, ”Legea locatarului universale” de Denis Dinulescu, ”Ultima dorință” de Cristina Cozma și ”Ziua în care m.am hotărât”, de Paul Popescu.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost cucerit de Andrei Huțuleac, pentru rolul Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor din spectacolul ”Amadeus”, Teatrul Metropolis, București, care a concurat alături de alți doi nominalizați, Richard Bovnoszki pentru rolul Ciki din spectacolul ”No man’s land”, Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București, Ciprian Nicula pentru rolul Cristopher din spectacolul ”O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, Teatrul Național ”I.L. Caragiale” București.

Cel mai bun actor în rol secundar a fost desemnat de juriul UNITER lui Gheorghe Visu pentru rolul Nozdriov, moșier din spectacolul ”Suflete moarte”, Teatrul de Comedie, București. Au mai fost nominalizați Miklos Bacs pentru rolul Satin din spectacolul ”În adâncuri”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Conrad Mericoffer pentru rolul Sergius din spectacolul ”Soldatul de ciocolată”, Teatrul Odeon, București.

Ana Ciontea și-a adjudecat Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul Korobocika, Nastasia Petrovna, moșierească din spectacolul ”Suflete moarte”, Teatrul de Comedie, București, care a fost nominalizată alături de Ana Bianca Popescu pentru rolul Luca din spectacolul ”Soldatul de ciocolată”, Teatrul Odeon, București și Antoaneta Zaharia pentru rolul Ecaterina din spectacolul ”Soldatul de ciocolată”, Teatrul Odeon, București.

Sursa:agerpres.ro