Deputatul Partidului Mişcarea Populară (PMP) Mureş, Marius Paşcan, susţine că municipiul Târgu Mureş este într-o situaţie unică în România, neavând aprobată reţeaua şcolară pentru anul 2017-2018, după ce Consiliul Local s-a întrunit în cinci şedinţe ordinare şi extraordinare.

‘Sfidând orice logică şi imperativele realităţii în domeniul educaţiei şi învăţământului, Consiliul Local Municipal Târgu Mureş s-a întrunit în şedinţe ordinare şi extraordinare de cinci ori în ultimele luni, iar pe ordinea de zi a figurat consecvent ca problemă de interes prioritar doar Liceul Teologic Romano-Catolic. Celelalte unităţi şcolare din Târgu Mureş, în număr de 33, se pare că nu există pe agenda de priorităţi a consiliului. (…) Întrucât, în data de 6 aprilie a.c., în doar 7 minute, Consiliul local Târgu Mureş a respins proiectul de hotărâre privind reţeaua şcolară, astăzi municipiul reşedinţă de judeţ nu are reţea şcolară aprobată pentru anul şcolar 2017-2018. Din informaţiile pe care le deţinem, este o situaţie unicat, evident în sens negativ, în România’, a arătat luni, Marius Paşcan, într-un comunicat de presă.

El a precizat că inclusiv la şedinţa de săptămâna trecută, convocată la Ministerul Educaţiei, s-a discutat doar despre înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, iar reţeaua şcolară a municipiului Târgu Mureş ‘a fost pur si simplu ignorată, nefiind nici măcar analizată’.

Paşcan a subliniat că, în data de 28 martie, Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Mureş a acordat aviz conform pentru 26 de unităţi şcolare din Târgu Mureş şi au fost propuse trei unităţi şcolare spre a fi incluse în reţeaua şcolară: Palatul Copiilor Târgu Mureş (cu 6 structuri la: Târnăveni, Iernut, Sovata, Reghin, Sighişoara şi Luduş), respectiv Clubul Sportiv Târgu Mureş şi Liceul cu Program Sportiv.

Deputatul a afirmat că ISJ Mureş nu a dat aviz conform pentru opt unităţi şcolare din diferite motive, ‘iar cea de-a opta situaţie, cu probleme de legalitate, priveşte Liceul Teologic Romano-Catolic’.

‘Consiliul Local municipal Târgu Mureş trebuia să corecteze aceste situaţii neconforme cu legislaţia în vigoare, aşa cum s-a întâmplat şi în anii şcolari anteriori. Din păcate, au fost depăşite toate termenele calendaristic asumate până acum. Încă din luna ianuarie, consiliul local se cuvenea să aprobe reţeaua şcolară pentru cele 26 de unităţi de învăţământ fără probleme (care au primit aviz conform din partea I.S.J. Mureş), să le corecteze pe celelalte şapte, timp în care consiliul putea să clarifice individual situaţia Liceului Teologic Romano-Catolic. CL Târgu Mureş, mai precis combinaţia politică majoritară de conjunctură şi de jalnică strânsură – UDMR şi POL – se întruneşte în 30 martie, când UDMR boicotează şedinţa şi înfiripă un comunicat oficial direct de pe scările Primăriei. Consilierii rămaşi la şedinţă elimină de pe Ordinea de zi proiectul în cauză. Consiliul este convocat în 6 aprilie şi, în doar 7 minute, fără nicio motivare, respinge în totalitate întreaga reţea şcolară Târgu Mureş’, a susţinut deputatul PMP.

Parlamentarul a precizat că şi în şedinţa din data de 4 mai CL Târgu Mureş a ‘refuzat’ să discute despre reţeaua şcolară şi ‘se adoptă o hotărâre privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, un act normativ care conţine cel puţin şase elemente de nelegalitate’.

‘Câtă vreme actul de naştere al Liceului Teologic Romano-Catolic a fost parafat doar săptămâna trecută, se impune de la sine o întrebare: cum a funcţionat unitatea de învăţământ până acum, fără a avea un act constitutiv oficial de înfiinţare, şi cum şi-au desfăşurat activitatea profesorii şi elevii până acum, într-o şcoală neînfiinţată, inexistentă legal. Cum le vor fi recunoscute studiile de până acum elevilor respectivi?! Poate ştiu unii consilieri locali, fiindcă personal am ridicat această problemă la întâlnirea convocată de către Ministerul Educaţiei şi nu mi s-a oferit un răspuns’, a mai spus deputatul.

Marius Paşcan a solicitat CL Târgu Mureş să urgenteze demersurile legale pentru promovarea proiectului de hotărâre privind adoptarea reţelei şcolare din Târgu Mureş.

Sursa:agerpres.ro / Foto:pauza-online.ro