Expoziția Mineralia va rămâne la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș până astazi.

Ametistele, cunoscute din cele mai vechi timpuri ca pietre ornamentale sau bijuterii, în spatele cărora există o legendă legată de o poveste de dragoste neîmpărtășită între o nimfă și zeul vinului, Bachus, sunt vedetele Expoziției Mineralia, care a debutat vineri la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș.

Muzeograful Angela Săplăcan a declarat vineri, pentru AGERPRES, că Expoziția Mineralia, ce se organizează de 10 ani la Târgu Mureș, prezintă ametistul atât în formă brută, cât și în formă prelucrată, în special sub formă de bijuterii și oferă vizitatorilor inclusiv informații despre legenda apariției acestui cuarț.

”Expoziția din acest an debutează cu ametistul, întrucât la fiecare expoziție prezentăm câte o piatră. Am expus informații și avem o expoziție cu ametist în forme neprelucrate, în formă naturală, dar și sub formă de bijuterii. Organizăm această expoziție de 10 ani, anual avem între una și trei ediții, fiind intens cerută de public. Există mulți colecționari interesați și de aceea expozanții aduc în fiecare an și eșantioane de colecție, care cuprind țara de origine, loc de colectare, eșantioane atât pentru colecționari adevărați, cât și pentru începători. Cei mai mulți expozanți sunt geologi, mulți au doctorate în mineralogie și știu aproape toate informațiile pe care cineva le-ar putea cere despre aceste exponate. Sunt pietre în stare brută și pietre prelucrate, unele artizanale și altele pentru artiști plastici”, a arătat Angela Săplăcan.

Geologul a spus că în lume există circa 4.000 de specii de minerale, doar un sfert dintre acestea fiind pretabile pentru bijuterii. La Mineralia există 200-300 de tipuri de minerale.

Andrei Gorduza a precizat că oamenii încearcă să își dezvolte obișnuința de a avea bijuterii cu pietre naturale și că, deși se spune că ar fi o legătură între zodii și diferite pietre, ”totul se rezumă la credință — dacă vrei să crezi cu adevărat, poți face legătura”.

Sursa:agerpres.ro