Comisia juridică din Senat a decis luni întocmirea unui raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate.

În favoarea raportului au votat 5 senatori (PSD și UDMR) și 4 au fost împotrivă (PNL și USR).

Potrivit președintelui Comisiei juridice, Șerban Nicolae, 1.032 de persoane ar urma să iasă din închisoare dacă se aplică proiectul în actuala formă votată de senatorii juriști.

“ANP ne comunică următoarele: 1.022 de persoane ar urma să beneficieze de grațiere, potrivit articolului 1, alineatul 1. Dintre acestea, 433 de persoane condamnate la pedeapsa închisorii ar beneficia de grațiere în întregime. Deci persoane care să iasă în 48 de ore de la data intrării în vigoare a legii ar fi 433 la momentul acesta și 589 ar avea pedeapsa redusă cu trei ani. Sunt convins că depopularea închisorilor va fi considerată de CEDO suficientă. Femei însărcinate — nu au fost identificate persoane care să se încadreze în toate aceste condiții, să fie femei însărcinate care să nu fie condamnate pentru infracțiuni exceptate. Deci, cu alte cuvinte, nicio femeie însărcinată nu ar urma să beneficieze de grațiere, dintre cele care se află astăzi în penitenciar. Persoane cu vârsta de peste 60 de ani, niciuna. Persoane care au peste 70 de ani și ar urma să fie grațiate — una”, a explicat Șerban Nicolae.

“Nu numai eu, majoritatea suntem nemulțumiți de ce s-a întâmplat acolo. (…) Dacă nu mai am autoritate în partid, o să văd, o să plec și o să mă apuc de pescuit în mod profesionist. Pe mine m-a interesat ca acele amendamente să nu fie adoptate. Vreau să discutăm transparent în CEx, că li s-a spus că e în regulă cu acel amendament. Când au văzut poziția mea și-au dat seama că de fapt nu era o informație corectă”, a susținut Liviu Dragnea.

Sursa:agerpres.ro