Am atras si noi atentia, de multa vreme, referitor la cat de mult “iubeste” natura primaria Tirgu Mures prin a sai conducatori, Claudiu Maior si Dorin Florea, in acest material sau acesta si in multe altele! In urma acestui pretext mincinos, cum ca “pun in pericol trecatorii”, au distrus si parcul de pe bulevard – vezi materialul acesta! 🙁 – Maria M., Mures Stiri

Arborii seculari de pe bulevardul Cetății din Târgu Mureș reprezintă de câțiva ani motiv de dispută între organizațiile de mediu și municipalitate, care dorește reamenajarea zonei și plantarea de noi arbori ornamentali, pe motiv că celticii seculari, plantați în 1912, prezentă urme vizibile de afectare și pun în pericol trecătorii.

Arborii seculari de pe bulevardul Cetății din Târgu Mureș, aparținând speciei Celtis Ocidentalis, provenită din America de Nord, nu prezintă pericol de prăbușire și pot fi conservați, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Lukács Zoltán, președintele Asociației Conservatorilor de Arbori din Ungaria.

În cadrul Târgului și Expoziției Internaționale “Plante Ornamentale” organizat de Catedra de Horticultură a Universității Sapientia din Târgu Mureș, Asociația Conservatorilor de Arbori din Ungaria a făcut, sâmbătă, o demonstrație practică cu un aparat special, denumit Fakopp, pentru evaluarea unuia dintre cei mai degradați arbori seculari de pe bulevardul Cetății din Târgu Mureș.

“Aparatul a fost inventat în urmă cu 15 ani în Ungaria și este folosit cu succes de Asociația Conservatorilor de Arbori, între timp a fost perfecționat. Activitatea principală a aparatului este aceea de a evalua starea arborelui fără să îi producă distrugeri, într-o parte emite un sunet care este recepționat de computer în cealaltă parte. Dacă arborele nu are cavități, sunetul se propagă direct, dacă are cavități, cum este acest arbore secular, sunetul le ocolește și astfel ne dăm seama cât de afectat este. Aparatul este doar pentru evaluare a stării de sănătate a arborelui. Aici a fost ales unul dintre cei mai deteriorați arbori de pe bulevardul Cetății, care prezintă o cavitate pe tulpină. Deși pare deteriorat, aparatul indică faptul că arborele e viabil (…). Programul aparatului poate să deseneze exact care este coroana care îi oferă stabilitate. Sunt însă necesare mai multe măsurători și analize care vor fi comunicate ulterior. Principiul funcționării aparatului este insiprat din natură”, a afirmat Lukács Zoltán, care a susținut că, după ce a văzut aleea cu celtici seculari de la Târgu Mureș, s-a îndrăgostit de ei “la prima vedere”.

Lukács Zoltán a precizat că trunchiul unui arbore poate fi comparat cu o țeavă și că, spre exemplu, la un arbore care are diametrul tulpinii de 100 de centimetri, țesutul viu din exterior trebuie să fie de minimum 20 de centimetri, pentru ca acesta să nu se prăbușească, iar dacă prezintă o cavitate, aceasta trebuie împiedicată să mai crească.

Specialistul maghiar a precizat că tratarea cavității arborelui presupune uscarea și menținerea uscată a cavității, iar dacă se constată că peretele arborelui este subțire, atunci trebuie redusă coroana arborelui, dacă se dorește într-adevăr protejarea arborilor seculari.

Prin această metodă, reprezentanții Asociației Conservatorilor de Arbori din Ungaria susțin că au salvat mii de arbori.

Márton Huba Zoltán, de la Asociația Conservatorilor de Arbori din Ungaria, ne arată pe ecranul laptopului că partea cea mai mare, marcată cu culoarea verde, indică țesutul sănătos, galbenul indică o structură puțin afectată, iar roșul indică faptul că țesutul este într-adevăr afectat.

”Albastrul și negrul arată cavități unde țesutul e mort sau lipsește. Acest arbore are doar 14% degradare, deci este într-o stare bună. La prima vedere a fost ales un arbore care arăta că ar trebui tăiat, dar aparatul indică altceva, că este viabil”, a arătat Márton Huba Zoltán.

Președintele Asociației pentru Protecția Mediului și a Naturii Rhododendron, Szakács László, a arătat că scopul demonstrației cu aparatul Fakopp este de a prezenta modalitățile de evaluare a arborilor bătrâni și valoroși și măsurile care se impun pentru conservarea acestora.

“Aceasta este ultima alee din oraș — și poate ultima din județ — care reprezintă o valoare din punct de vedere ecologic. Avem aici două șiruri de celtici seculari care au ajuns la peste 100 de ani, sunt o valoare și trebuie protejați. Asociația a inițiat de mai bine de 10 ani activități de conservare, care presupune evaluarea arborilor și aplicarea măsurilor de conservare. Pentru a-i putea proteja și conserva, întreaga zonă ar trebui să aibă statutul de zonă protejată. Acum avem posibilitatea de a evalua prin imagistică 3D interiorul trunchiului, prin amplasarea de senzori care, loviți cu un ciocan, propagă sunetul în interior, prin care se creează imaginea pe computer și se calculează starea de sănătate a arborelui. La acest exemplar mare și cu semne vizibile de afectare — se vede că o creangă mare a fost tăiată, fără să se aplice măsuri de protejare după tăiere prin vopsire. De aceea e important să se trateze rănile provocate de tăieri. La prima vedere am putea spune că arborele e problematic, însă calculatorul spune că este viabil, fiind afectat doar 14%, nefiind o problemă gravă”, a susținut Szakács László.

Acesta a precizat că pe bulevardul Cetății din Târgu Mureș există 109 arbori, cam 10-15% dintre aceștia prezintă semne vizibile de degradare, însă măsurătorile interne nu indică existența unor probleme foarte grave.

“Acesta este un exemplu despre ceea ce se poate face și de aceea am ales un arbore afectat vizibil”, a precizat Szakács László.

La demonstrația efectuată de Asociația Conservatorilor de Arbori din Ungaria au participat studenți ai Universității Sapientia, în frunte cu profesorul Kentelky Endre, coordonatorul programului de peisagistică, precum și trecători.

Sursa:agerpres.ro / Foto coperta:colaj imagini MS