Directorul artistic al Academiei Sighişoara, violonistul Alexandru Gavrilovici, a declarat că în cadrul proiectului ‘Enescu în Europa’, Institutul Cultural Român (ICR) din Paris şi Academia Sighişoara vor prezenţa în capitala Franţei un concert tematic al vieţii şi operei compozitorului George Enescu.

Intitulat ‘Enescu la Paris’, concertul programat în data de 5 mai, la Ambasada României din Franţa, va fi susţinut de Alexandru Gavrilovici (Elveţia-România) la vioară, Gerardo Vila (Argentina-Elveţia) la pian şi de Marie Trottmann (Elveţia) la harpă, toţi trei profesori permanenţi ai Academiei Sighişoara, şi va cuprinde lucrări de George Enescu, Camille Saint-Saëns, Charles Koechlin, Gabriel Fauré şi Maurice Ravel.

“Este vorba de personalităţi muzicale din Paris care au avut un important rol formativ pentru George Enescu în perioada studiilor dumisale. Aceştia au fost profesori, cum sunt Camille Saint-Saëns şi Gabriel Fauré, sau colegi şi adevăraţi prieteni, cum sunt Florent Schmitt, Charles Koechlin, Maurice Ravel’, a declarat Alexandru Gavrilovici, care este preşedintele Asociaţiei Cultura Viva Sighişoara din Berna, directorul Academiei Sighişoara.

În repertoriul concertului de la Paris figurează George Enescu – Allegro de Concert, Camille Saint-Saëns – Fantaisie Op.124, Charles Koechlin – 4 petites Pieces, Gabriel Fauré – Andante Op.75, George Enescu – Sonata “Torso” şi Maurice Ravel – Sonate.

Concertul ‘Enescu la Paris’, organizat de Institutul Cultural Român din Paris şi Academia Sighişoara, este o continuare a proiectului de promovare a vieţii şi operei compozitorului George Enescu în context muzical european, demarat anul trecut la cea de-a 23-a ediţie a Academiei Sighişoara, pentru a scoate în evidenţă relaţiile acestuia cu artişti de renume din Elveţia, Franţa, Austria şi România.

Astfel, Academia Sighişoara a realizat concertele ‘Enescu şi Elveţia’ (cu lucrări de Johann Sebastian Bach, George Enescu, Arthur Honegger şi Robert Schumann), ‘Enescu la Viena’ (cu un program alcătuit din piese de referinţă a lui George Enescu, Alexander Zemlinsky şi Johannes Brahms), ‘Enescu şi România’ (cu lucrări compuse de George Enescu, Irina Odăgescu-Ţuţuianu, Aurelian Băcan şi Richard Strauss) şi ‘Enescu la Paris’ (care a prezentat lucrări ale lui George Enescu, Eugene Ysaye, Maurice Ravel, Florent Schmitt şi Gabriel Fauré).

Academia Sighişoara a fost fondată în 1993 de către violonistul elveţian de origine română Alexandru Gavrilovici, s-a numit iniţial Festivalul de Muzică de Vară Sighişoara şi, dintr-un curs pentru studenţi din România şi Elveţia, susţinut de profesionişti în domeniu, s-a transformat treptat într-un important festival internaţional, dar cu păstrarea caracterului de şcoală de vară.

Manifestarea de la Sighişoara, care ajunge în acest an la ediţia a XXIV-a şi are loc în mod tradiţional în perioada 1-14 august, a devenit o şcoală de nivel academic, care reuneşte anual numeroase personalităţi marcante ale lumii muzicale mondiale.

Sursa:agerpres.ro / Foto:historia.ro