Am ales sa distribuim si noi aceste video-documente, in serial, realizate de Razvan Cirezaru pentru inmures.ro. Consideram ca este bine sa ne reamintim, sa nu uitam de unde am plecat si unde ne aflam in ziua de azi. In felul acesta, poate, presa locala o sa isi reevalueze pozitia, vor intelege ca “razboiul” indreptat catre Mures Stiri este gresit directionat si isi va canaliza energia catre cei care merita, de care depinde dezvoltarea orasului Tirgu Mures si a judetului Mures!

Episodul 1 – Jurnalistul Ionel Albu vs primarul Dorin Florea: Santaj, injuraturi, demisie!

“Condiția jurnalistului într-o presă instituționalizată și înregimentată politic”, proiect inițiat de portalul http://www.inmures.ro s-a născut din dorința de a dezvălui acea parte a jurnalismului care în mod obișnuit stă ferită de ochii publicului. E un demers jurnalistic despre jurnalism, despre ceea ce se ascunde în spatele muncii unor oameni care în realitate se confruntă în interiorul sistemului media cu aceleași disfuncționalități și abuzuri despre care adesea relatează în subiectele lor de presă.

Distribuție:
Ionel Albu – jurnalist freelancer
Dorin Florea – primar PD-L, Tîrgu Mureș
Dan Suciu – ex-purtător de cuvânt al primarului Dorin Florea, actual manager al Realitatea TV Tîrgu Mureș
Sergiu Zereș – ex-manager Realiatea TV Tîrgu Mureș
Ioan Korpoș – ex-producător general Realitatea TV Tîrgu Mureș, în prezent șef-departament corespondenți Realitatea TV — Național.

Într-o presă subfinanțată, întretinută într-o proporție importantă de către bugetul public, și constituind în principal o sursă de venit pentru câțiva patroni care se strecoară abil prin viață, dezvoltîndu-și o rețea de relații deopotrivă în mediul politic și economic care să le întrețină afacerea în schimbul aservirii informației intereselor de grup, condiția jurnalistului e cea a sclavului pe plantație. Legat de glie prin rahitismul specific mediului economic românesc care nu lasă loc de prea multe opțiuni, omul de presa ajunge să accepte pentru supraviețuire relații contractuale fragile. Contractele de cesionare a drepturilor de autor, deși legale, sunt contracte civile care nu se supun normelor Codului Muncii, putând fi reziliate unilateral, în orice moment. Atunci când însoțesc contracte de muncă obișnuite, completând veniturile în proportie de 50%, ele se constitue în pârghii prin care jurnalistul este ținut în rând. Chiar și în astfel de condiţii, adesea și aceste contracte lipsesc.

Materialele video sunt preluate si redistribuite cu acordul inmures.ro