Va spuneam in 20 aprilie 2017: CL „arunca pisica” inapoi la Inspectoratul Scolar Judetean Mures si la M.E.… ca asa le-a zis Claudiu Maior sa faca! PNL+PSD+UDMR a zis repede, Da sefu’!  Aici materialul complet.

Astazi a avut loc intalnirea la Ministerul Educatiei ca urmare a super-solutiei gasita de Claudiu Maior de a se trimite “fituica” cu pasarea de responsabilitate catre minister, solutie cu care au fost de acord toti consilierii locali! Bineinteles ca era vorba de o prostie si ministerul le-a transmis sa rezolve problema in CL Tirgu Mures, asa cum prevede legea. Speranta vine din faptul ca ministerul vrea sa trimita corpul de control in verificare. Poate asa gasim si vinovatii “fara vina” din spatele “usilor inchise”!

“O ședință cu final predictibil la Ministerul Educației. După două ore și jumătate de dezbateri, ministrul Pavel Năstase a conchis că instituția pe care o conduce nu are competențe pentru soluționarea situației juridice a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș. Totuși, va trimite Corpul de control al ministerului în verificare. Problema ține de atributele legale ale autorităților publice locale, ceea ce, de altfel, personal susțin încă de la începutul acestui conflict. Așa că, ceea ce deputatul Borbely Laszlo și inspectorul școlar general, Ștefan Someșan, au încurcat la timpul potrivit (cu consimțământul majorității consilierilor locali), se pare că nu mai poate descurca nimeni… În rest, rămâne cum autoritățile publice locale au stabilit deja. Nicicum”!, scrie deputatul Marius Pascan pe pagina proprie.

Late update: ” La sedinta POL de acum vreo 2 saptamini s-a propus o solutie legala. Era miercuri seara, cu o seara inainte de sedinta extraordinara convocata de UDMR, care avea pe ordinea de zi o propunere stupida de HCL. Ei au mers cu un HCL si au iesit a doua zi cu altceva. O prostie desigur. De atunci si pina acum, avocata cu care colaboram, impreuna cu Andreia Moraru si Mark Christian Hermann au lucrat la finisarea acestor HCL uri gindite de un grup mic din POL. Astazi la minister s-a propus, pe linga aiureala dusa de gasca vesela plus marele avocat PSD Papuc si solutia noastra. Unii prezenti la fata locului spun ca solutia POL a fost cea agreata de minister si considerata legala.

O sa vedem joi la sedinta extraordinara, daca cei din UDMR vor incepe sa isi respecte colegii din consiliul local si vor intelege ca un roman, alaturi de alti citiva romani, maghiari, sasi, romi, au facut ca dupa 8 ani in CL Tirgu Mures, sa fie majoritari alesi local maghiari.
Poate vor pricepe la un an dupa alegeri acest lucru. 🙂 Greu, dar se poate. “, scrie Dan Masca pe pagina proprie.

Update: “La invitaţia domnului ministru Pavel Năstase, am participat astăzi la o discuţie de trei ore şi jumătate, la Ministerul Educaţiei Naţionale, referitoare la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. Eu am organizat trei astfel de întâlniri de mediere cu toate părţile implicate. S-a concluzionat că autoritatea publică din Târgu Mureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş sunt factorii care trebuie să ia o decizie în acest sens. Eu mi-am menţinut punctul de vedere că sunt de acord să existe orice unitate de învăţământ, dar cu respectarea prevederilor legale. Am participat la această discuţie în speranţa că se va debloca situaţia (…) Lucrurile sunt foarte clar stipulate de lege, toată lumea trebuie să respecte legislaţia existentă. Există competenţe legale şi acestea sunt prevăzute de legile în vigoare”, a afirmat Lucian Goga pentru Agerpres.

“DESCENTRALIZAREA, LA PAȘTELE CAILOR… La Tîrgu Mureș există o problemă cu existența Liceului Teologic Romano-Catolic. Ministerul Educației decide să se implice mai activ și convoacă o întâlnire cu părțile implicate. Ca atare, vreo 15 târgumureșeni bat drumul până în Capitală. Nici vorbă ca ministrul și unul din secretarii de stat să vină la Târgu Mureș. Ei, și de-aia m-am săturat de centralismul ăsta aberant. Și de a prezenta onorul Bucureștiului. Haideți odată cu descentralizarea aia, că nu mai #rezist.”, scrie consilierul local Radu Balas pe pagina proprie.

Agerpres.ro – Reprezentanţii părinţilor elevilor de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş au precizat, într-un comunicat de presă, că poziţia lor este univocă, în sensul punerii în legalitate a unităţii de învăţământ, ridicarea restricţiilor în privinţa înscrierilor în clasele primare, reintroducerea liceului în reţeaua şcolară a municipiului Târgu Mureş şi elaborarea unei metodologii speciale care să rezolve pe termen lung situaţia juridică a Liceului Teologic Romano Catolic din Târgu Mureş.  Părinţii susţin că legile în vigoare asigură cadrul legal pentru rezolvarea acestei situaţii, dar că este nevoie de “voinţa de a acţiona”.

Discuţia de la Ministerul Educaţiei Naţionale a fost convocată după ce Consiliul Local Târgu Mureş a adoptat o hotărâre prin care solicită MEN o metodologie de rezolvare a situaţiei Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.  La discuţii au fost invitaţi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului- Judeţul Mureş, Consiliului Judeţean Mureş, Consiliului Local Târgu Mureş, Primăriei Târgu Mureş, Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş şi reprezentanţi ai părinţilor elevilor.

În luna aprilie, ISJ Mureş nu a aprobat includerea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş în reţeaua şcolară pe motiv că hotărârea Consiliului Local nr. 33/2015 a fost atacată în instanţă, respectiv că Direcţia Naţională Anticorupţie desfăşoară o anchetă în acest caz.

În noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ.