Aproximativ 10 mii de turişti au vizitat salina Praid, în minivacanţa de 1 mai, reprezentanţii unităţii susţinând că este vorba de un rezultat excepţional.

Directorul tehnic al Salinei Praid, Sebestyen Jozsef, a declarat că cei mai mulţi turişti, respectiv 4.800, au coborât în subteran în data de 30 aprilie, iar în 29 aprilie şi 1 mai au vizitat acest obiectiv turistic câte aproape 3.000 de persoane.

Din cauza numărului mare de turişti, a fost prelungit cu două ore programul de vizitare al salinei, astfel încât toţi cei care au dorit au putut să se relaxeze în galeria din subteran.

“Pentru noi a fost un 1 Mai senzaţional, excepţional şi ne bucurăm pentru acest rezultat’, a spus Sebestyen Jozsef.

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi dintre turiştii care au venit la Praid sunt din România şi Republica Moldova şi doar 10% dintre vizitatori au fost din Ungaria.

Sebestyen Jozsef susţine că turiştii din Ungaria sunt aşteptaţi de Rusalii, când în mod tradiţional vin la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc şi apoi vizitează şi Salina Praid. Şi în perioada respectivă se preconizează prelungirea programului cu două ore, pentru a face faţă tuturor solicitărilor.


Turiştii care coboară în galeria de vizitare, aflată la 120 de metri adâncime, beneficiază de numeroase facilităţi de relaxare, de la spaţii de joacă şi creaţie pentru cei mici, până la un parc de aventuri, acces gratuit la Internet sau posibilitatea de servire a mesei.

De asemenea, doritorii pot face şi mişcare în subteran, întrucât au la dispoziţie mese de ping-pong, dar pot participa şi la ore de gimnastică, cu un antrenor.


Începuturile Salinei Praid datează încă din epoca romană, în unele documente fiind amintite patru excavaţii de suprafaţă “tip amfiteatru”.

În apropierea comunei Praid se află şi “Muntele de Sare”, o rezervaţie geologică inclusă în zonele naturale protejate de interes naţional, care are aproximativ 60 de hectare şi unde cresc plante extrem de rare, unele unice în România.

Sursa:agerpres.ro / Foto:Salina Praid