La data de 1 mai 2017, doi ciobani au ajuns la spital, după ce au fost mușcați de un urs, în timp ce se aflau la o stână din apropierea municipiului Miercurea Ciuc, jud. Harghita. Cei doi ciobani erau frați și se aflau la stână împreună cu tatăl lor. La un moment dat, cei doi au fost atacați de un urs, care le-a provocat mai multe răni, înainte ca acesta să fie alungat de tatăl lor. Potrivit ISU Harghita, unul dintre ciobani a fost preluat de SMURD și a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Miercurea Ciuc, iar celălalt a fost dus la spital de un echipaj de la Serviciul de Ambulanță. Unul dintre bărbați a fost diagnosticat cu plagă mușcată la falanga unei mâini, iar al doilea a suferit o plagă mușcată la gamba și la laba piciorului drept, ambii fiind în afara oricărui pericol.

Alte incidente de acest fel care au avut loc în ultimii cinci ani:

2017

25 aprilie 2017 — O fetiță de 12 ani din comuna Răstolița, jud. Mureș, a fost atacată de urs, în timp ce se afla într-o curte. Fetița a fost preluată de un echipaj SMURD și transportată la Spitalul Municipal Reghin, cu răni în zona hemitoracelui stâng, starea ei nefiind gravă. Vezi materialul aici.

2016
29 octombrie 2016 — Un tânăr, cetățean american, a fost atacat de urs, la Pietrele lui Solomon, o zonă de agrement de la marginea Brașovului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, Ciprian Sfreja, tânărul, în vârstă de 20 de ani, avea o plagă mușcată la antebrațul stâng. El a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Brașov pentru investigații.
25 iulie 2016 — Un cioban a fost atacat de un urs în zona Lacului Pietrele, din Masivul Retezat, jud. Hunedoara. Victima, în vârstă de 63 de ani, a suferit mai multe leziuni pe torace, spate și picioare, răni ce au impus preluarea sa de către salvamontiști și internarea în spital pentru îngrijiri medicale.
14 iulie 2016 — Un bărbat a fost atacat de un urs pe strada Calcarului din cartierul brașovean Răcădău. Bărbatul, având vârsta în jur de 60 de ani, a suferit răni multiple, printre care o rană mai gravă la nivelului gâtului, leziuni și plăgi la nivelul capului, membrelor, toracelui. Ursul care a atacat, în urmă cu câteva zile, și un bărbat în vârstă de 64 de ani, care se afla în pădure la marginea cartierului brașovean Răcădău, a fost împușcat.
1 iulie 2016 — O fetiță de 13 ani a fost rănită de un urs care ar fi încercat să sară peste cortul în care se afla minora și care era campat în zona Valea Cerbului, spre Gura Diham, jud. Prahova, ea având nevoie de îngrijiri medicale pentru că avea plăgi superficiale.
29 iunie 2016 — Un bărbat din municipiul harghitean Toplița a suferit mai multe traumatisme și leziuni și a fost internat în spital, după ce fost atacat de un urs, atunci când se afla la cules de ciuperci.
22 iunie 2016 — Un cioban în vârstă de 41 ani a fost atacat de un urs, în timp ce se afla la o stână de pe raza localității Dorolea din județul Bistrița-Năsăud, ciobanul fiind transportat cu un elicopter SMURD la Târgu Mureș pentru a primi îngrijirile necesare. Bărbatul de 41 ani a fost preluat conștient, având o gambă sfâșiată și plăgi în zona toracelui cauzate de ghearele animalului, însă rănile nu au fost de natură să îi pună viața în pericol.
28 mai 2016 — Un tânăr în vârstă de 25 de ani din Brașov a fost atacat de un urs, în timp ce se afla în pădure, în zona Bunloc, de lângă Săcele. Tânărul atacat de urs a suferit mai multe plăgi la glezne, abdomen, torace, gât, dar a reușit să coboare până la baza muntelui, la telescaun și să ceară ajutor. A fost conștient și a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.
19 ianuarie 2016 — Un bărbat în vârstă de 39 de ani a fost rănit grav de un urs în pădurea satului băcăuan Camenca.

2015
30 august 2015 — Un băiat de 13 ani și un bărbat de 42 de ani au fost atacați și răniți de un urs, la o stână de la marginea județului Cluj.
24 august 2015 — Un copil de 14 ani, care se afla la o stână de vite, a fost atacat de un urs. Copilul a fost internat la Spitalul Municipal din Gheorgheni cu multiple plăgi mușcate.

2014
12 august 2014 — Un cioban a fost atacat de urs la o stână din zona lacului Zănoaga (2.010 m), în Masivul Retezat. Victima de 54 de ani, din localitatea Baru Mare, lucra la stâna din Zănoaga împreună cu alți doi ciobani. După atac, victima a reușit să ajungă la refugiul Salvamont Zănoaga, împreună cu un alt cioban de la stână. Salvamontiștii care se aflau de serviciu i-au acordat primul ajutor, iar bărbatul a fost stabilizat.
28 ianuarie 2014 — Un bărbat a fost atacat de un urs, în timp ce se deplasa spre locuința sa din apropierea cabanei de la Padina. Acesta a fost preluat de o ambulanță și transportat la spital. Starea sa nu a fost gravă, acesta suferind mai multe zgârieturi în urma atacului ursului.

2013
21 august 2013 — Un bărbat de 58 de ani din localitatea buzoiană Gura Teghii a ajuns la Spitalul județean de urgență Buzău în stare gravă, după ce a fost atacat de o ursoaică. Bărbatul a suferit politraumatisme la cap, brațe și torace.
27 iulie 2013 — Un sibian în vârstă de 60 de ani, din comuna Porumbacu de Jos, a scăpat doar cu două răni, la piciorul stâng și mâna stângă, după ce a fost mușcat de un urs.
3 iulie 2013 — Un bărbat de aproximativ 40 de ani, care se afla la cules de fructe de pădure în zona Pasului Tihuța din județul Bistrița-Năsăud, a fost atacat de un urs, însă a reușit să se salveze și să sune după ajutor. Bărbatul a fost preluat cu răni la coapsa superioară, în zona fesieră și în zona mâinilor.
31 mai 2013 —O femeie din comuna Groșii Țibleșului a fost atacată de urs în timp ce culegea ciuperci într-o pădure din apropierea satului. Victima, de 66 de ani, a fost internată, la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare cu răni multiple pe corp, mâini, scalp și gât.
21 aprilie 2013 — Doi ciobani au fost atacați de un urs în zona de nord a județului Harghita. Unul dintre ei a reușit să se salveze, iar al doilea a fost găsit mort de către echipele de polițiști, jandarmi și silvicultori, după câteva ore de căutări. Cele două victime, de 49 ani și 59 de ani, se aflau cu oile la păscut la aproximativ doi kilometri de comuna Bilbor.
9 aprilie 2013 — Un bărbat în vârstă de 29 de ani a fost atacat de un urs în pădurea din zona localității Cavnic, în Munții Gutâiului, la o distanță de aproximativ 200-300 de metri de locuințe. Bărbatul a reușit să scape după ce i-a aplicat mai multe lovituri de cuțit. Acesta a ajuns la spital având răni superficiale la braț și degete.

Sursa:agerpres.ro