450.000 lei. Atât a evaluat autoritatea locală costurile festivalului medieval. Asta după ceilalți 150.000 lei acordați în unanimitate (!!!) de către consilierii noștri unei alte festivități culturale intitulată “Zilele Orașului”. O ducem bine pentru că nu o ducem rău (ca să citez un rege clasic în viață)! Cu infrastructura stăm perfect, orașul este plin de magazine second-hand (renumitele “1 leu”) și de cerșetori (mai că am putea organiza un festival al cerșetorilor). Și praf, mizerie, “lume slabă” (cum zicea bunica) care, de la pre-puber la post-adolescentin umblă mereu cu carnea-n gură de-ți vine să-ți pui antifoane în urechi dacă te aventurezi în buricul târgului (că burg de multă vreme nu-l mai putem numi).

Deci, dragilor, ce anume leagă festivitatea “Zilele Orașului” de orașul Sighișoara, întreb?! E cumva ceva legat de marele intelectual Georg Daniel Teutsch?! De Bacon. Oberth?! Sau vorbim exact de același “…et circenses” practicat de către toți politicienii întru distracția norodului degrabă aducător de voturi?! Adunată (suma) cu ceilalți 450.000 de leișori acordată festivalului eminamente cultural de capă spadă și alte chestii comerciale (supranumit și medieval), ne iese frumoasa sumă de 600.000 lei.

Ok, lumea mai trebuie să se și distreze, nu am absolut nimic împotrivă. Numai că, toată distracția asta ne costă și am vrea să știm pe ce dăm banul. Amplasarea celor două festivaluri în plin sezon turistic (când bietul nostru târg, nu burg) oricum atrage destul de mulți turiști (cu toate că în ultimii ani Sighișoara a coborât pe locul trei ca obiectiv turistic al județului Mureș!!!) sugerează o lipsă de viziune managerială. Adică eu care sunt (recunosc) un antitalent în afaceri mă gândesc ce naiba să fac ca să prelungesc viața culturală a acestui oraș în extrasezon (da, extrasezon!). M-aș gândi în primul rând la bunăstarea locuitorilor săi (după pilda primarului din Bruges, da!!!). Pentru că în viziunea oricărei administrații sănătoase, interesul prim nu ar trebui să fie turiștii care vin și pleacă, ci taman locuitorii ei, aceia care vin și pun ștampila pe tine, primar, viceprimar, consilier, etc, etc…. Și care ar trebui să fie mulțumiți (ca să nu zic fericiți) că trăiesc în acest oraș (tot după declarația aceluiași primar din Bruges care numai că nu a spus că-l doare la bască de turiști ci îl interesează exclusiv fericirea, da, FERICIREA, locuitorilor orașului Bruges!!). Adică acum ați înțeles unde voi să bat?!

Citeste continuarea aici.