Lavinia Abu-Amra, deputat al Uniunii Salvaţi România (USR) Mureş, a arătat într-o declaraţie politică, dată publicităţii marţi, că anual se nasc aproape 900 de copii cu malformaţii cardiace, din care aproximativ 300, însemnând peste 30%, pot beneficia de tratament chirurgical la timp, fiind nevoie de înfiinţarea unor centre regionale care sa trateze aceste cazuri.

”În România se nasc anual aproximativ 900 de copii cu malformaţii cardiace. Doar aproximativ 300 au şansa de a beneficia de tratament chirurgical la timp. Din ce cauza se întâmplă asta? Din cauza faptului că în ţara noastră există un singur centru medical în care aceşti copii pot fi operaţi, iar acesta se află la Târgu Mureş. Se mai tratează un număr foarte mic de cazuri în Bucureşti şi Cluj. Câţiva reuşesc să ajungă în străinătate. Însă pentru a putea obţine semnătura necesara, trebuie să apeleze tot la cei care deţin controlul pe acest subiect”, a spus Abu-Amra.

Conform acesteia, în momentul de faţă există ”un monopol” în asigurarea respectivelor servicii medicale.

“Interesul ca să nu existe o dezvoltare a acestor servicii este foarte mare şi are legatură, din păcate, cu banii şi deţinerea puteri. Suntem în 2017 şi până în momentul de faţă niciun Guvern nu a considerat o prioritate înfiinţarea de centre regionale, astfel încât aceşti copii să aibă o şansă reală la viaţă, o şansă să fie recuperaţi şi integraţi în societate, devenind astfel cei care ne vor plăti pensiile mâine”, a arătat deputatul USR.

Lavinia Abu-Amra consideră că este nevoie de înfiinţarea unor centre regionale care să trateze cazurile de malformaţii cardiace, în care să fie angajate cadrele medicale specializate, care acum aleg să plece din ţară.

Sursa:agerpres.ro / Foto:nava.hu