Exista pensionari fosti profesori sau cadre medicale care au putin peste o mie de lei pensie. Oare exista vreun pensionar din sistemul militar cu asemenea pensie?! – MuresStiri

Deputatul Partidului Mişcarea Populară (PMP), Marius Paşcan, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că pensionarii din sistemul militar sunt pregătiţi de proteste, întrucât susţin că ar fi desconsideraţi de către guvern şi nedreptăţiţi în privinţa pensiilor de care beneficiază membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD).

“Am fost sesizat la biroul parlamentar de către reprezentanţi ai SCMD, aceştia susţinând că sunt desconsideraţi de către guvern şi nedreptăţiţi în privinţa pensiilor de care beneficiază membrii organizaţiei sindicale. Astfel, susţin petenţii, Legea 223/2015, chiar şi art. 40 al OUG nr. 57/2015 prevăd creşterea pensiilor procentual, corelativ cu creşterea salariilor la activi ori de câte ori este cazul. Adică, înţeleg aceştia, în ritmul de creştere al veniturilor activilor din sistemul militar trebuie să crească şi pensiile, care nu se mai racordează la punctul de pensie al civililor (…) Având în vedere toate aceste nemulţumiri, pentru care cei în cauză pregătesc organizarea unor manifestări de protest la nivel naţional, am solicitat Guvernului să-mi comunice ce măsuri îşi asumă pentru detensionarea situaţiei”, a spus Paşcan.

Acesta a arătat că noul proiect de lege prevede că alinierea pensiilor militare se va face începând cu anul 2022, când se va încheia procesul de creştere la cadrele active şi că “până atunci, vor trece în nefiinţă circa 36.000 dintre actualii rezervişti”, ceea ce ar face ca statul să scape de o “povară”.

“Nădăjduiesc că niciun guvern responsabil nu poate calcula în temeiul unui astfel de raţionament grotesc şi cinic pensiile acestor oameni. Totodată, preşedintele SCMD, col. (r) dr. Mircea Dogaru, susţine că s-au redus cuantumurile cu 30 – 50% pentru cei trecuţi în rezervă înainte de 1 ianuarie 2011, cu 50 – 70% pentru cei trecuţi în rezerva între 1 ianuarie 2011 şi 31 decembrie 2015, cu 12 – 15% celor ieşiţi de la 1 ianuarie 2016 până la aplicarea Legii Unitare a Salarizării, prin aplicarea recalculării, în locul alinierii la situaţia actuală de venit brut impozabil, prin aplicarea bazei de calcul a Art. 40 din OUG nr. 57/2015 şi a coeficienţilor de salarizare din 2009”, a subliniat deputatul.

El a spus că, având în vedere nemulţumirile pensionarilor din sistemul militar, i-a adresat premierului Sorin Grindeanu o interpelare.

Sursa:agerpres.ro / Foto:Business24.ro