Desi invitati, nici un reprezentant de la Consiliul Judetean Mures nu a considerat prioritar sa participe la aceasta dezbatere deosebit de importanta pentru judetul nostru!

Directorul Organizaţiei Caritas, Marton Andras, a susţinut luni, într-o conferinţă de presă, că sistemul de servicii sociale private din judeţul Mureş este în pragul colapsului din cauza decapitalizării şi că, începând de luna viitoare, organizaţia sa va fi nevoită să renunţe la îngrijirea la domiciliu a 500 de asistaţi din zonele rurale.

‘În judeţul Mureş, 500 de beneficiari din cei 2.000 pe care îi avem în grijă trebuie să-i abandonăm. Pe restul îi ţinem cu ce avem. Trebuie să dăm drumul la angajaţi sau să le reducem norma de lucru. Noi am investit enorm de mult în formarea şi educaţia angajaţilor. Este un capital uman enorm în spatele acestor activităţi care, acum, este lăsat să curgă pe Mureş în jos. Aici este şi iritarea mea, pentru că e vorba de o muncă de decenii, în care am investit’, a spus Marton Andras.

Alături de Organizaţia Caritas, mai multe organizaţii neguvernamentale din domeniul serviciilor sociale au anunţat luni că sunt în imposibilitatea de a-şi mai continua activitatea – de care beneficiază mii de persoane, copii şi adulţi cu nevoi speciale – din cauza noilor norme privind finanţarea, care presupune organizarea de licitaţii de către autorităţile publice.

‘Suntem într-un moment de criză. Nu s-au prelungit convenţiile de parteneriat care aveau valabilitate până la 31 decembrie (2016) şi, practic, de la 1 ianuarie până la momentul la care toate procedurile vor fi gata şi serviciile vor fi licitate, organizaţiile neguvernamentale nu au nicio şansă la niciun fel de finanţare. Pe de altă parte, un lucru care ne îngrijorează foarte tare este comunicarea deficitară. Nici acum, în momentul de faţă, nu ştim în ce situaţie ne aflăm. Organizaţiile sunt complet decapitalizate şi pe punctul de a-şi închide serviciile’, a declarat Andreia Moraru, preşedintele Dizabnet, Federaţia prestatorilor de servicii pentru persoanele cu dizabilităţi.

Aceasta a susţinut că ONG-urile mureşene au mari probleme începând din luna ianuarie, din cauza crizei de finanţare generată de noile proceduri de contractare a serviciilor, care implică organizarea de licitaţii, ale căror proceduri nu au fost demarate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a anunţat luni că va convoca la o discuţie toate ONG-uile din judeţ, precum şi parlamentarii, pentru data de 27 aprilie.

Tot în 27 aprilie este programată şi şedinţa de Consiliu Judeţean Mureş, în care va fi aprobat Planul anual de acţiuni privind serviciile sociale, după care vor putea fi efectuate licitaţiile pe sistemul SEAP, bugetul alocat în acest an pentru serviciile sociale fiind de 38 de milioane de lei, în creştere faţă de anul trecut.

Sursa:agerpres.ro