Nu prea intelegem utilitatea APIA atata timp cat majoritatea actelor necesare se obtin de la primarie. Aceasta institutie nu face altceva decat sa centralizeze niste acte si sa imparta – in cele mai multe cazuri cu mari intarzieri -, niste bani primiti din diverse fonduri. De ce nu se face distribuirea banilor direct de catre primarie? Teoretic APIA ar trebui sa aiba si o evidenta clara a terenurilor, dar in foarte multe cazuri este nevoie ca datele necesare sa se obtina de la celelalte institutii funciare. Dupa toate acestea mai avem si un director – instalat probabil politic si platit cu sume care ar starni invidia multora dintre romani -, suparat nevoie mare pe fermierii care nu si-au lasat culturile deoparte sa vina cu N copii xerox. 

Directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Mureş, Ovidiu Săvâşcă, a declarat marţi că din cei peste 26.700 de fermieri câţi au depus cereri unice de plată anul trecut, puţin peste jumătate au depus documentele anul acesta, deşi primăriile au comunicat că au eliberat la timp adeverinţele din registrul agricol.

“Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Mureş a demarat la 1 martie campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2017. Aceste cereri unice de plată se vor depune până la data de 15 mai, la Centrul Judeţean APIA Mureş şi la Centrele Locale ale APIA Mureş. În 2016, 26.700 de fermieri au depus cereri. Am trimis adrese către primării să asigure fluxul pentru eliberarea adeverinţelor din registrul agricol pentru sectorul vegetal. Am fost informaţi că primăriile au eliberat aceste adeverinţe, însă fermierii încă nu s-au prezentat în număr foarte mare şi cred că aglomeraţia va fi tot mai mare în ultimele zile. Până acum au depus cereri circa 53-55%. În luna martie, la APIA Mureş s-au prezentat doar 15-20% dintre fermierii programaţi. Aglomeraţia care se va crea în ultimele zile nu ne ajută nici pe noi, dar nici pe fermieri”, a precizat Ovidiu Săvâşcă.

Şeful APIA Mureş a arătat că instituţia a făcut toate demersurile pentru a veni în sprijinul fermierilor şi, că deşi în procedura depunerii cererilor nu s-a schimbat nimic faţă de anul trecut, acestora li s-au comunicat exact paşii pe care îi au de parcurs, astfel încât să nu îi aglomereze pe funcţionarii agenţiei în ultimele zile.

Ovidiu Săvâşcă a spus că le-a recomandat fermierilor ca înainte de a veni la centrele APIA să se prezinte la primării pentru verificarea în Registrul Agricol a situaţiei terenului pe care îl utilizează, iar dacă au în exploataţie şi animale, să verifice situaţia acestora în registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE).

Potrivit acestuia, sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare.
În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare şi/sau, după caz, să deţină un număr minim de animale. Pentru legumele cultivate în sere şi solarii, suprafaţa minimă a exploataţiei trebuie să fie de de 0,3 ha, iar suprafaţa minimă a parcelelor de 0,03 ha.

Pentru măsurile de mediu şi climă din PNDR 2014 – 2020 aplicabile pe terenurile agricole (Măsura 10, Măsura 11 şi Măsura 13) sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare.

Comunicat APIA Mures / Foto: imagini colaj zidezi-adevarul