Desi invitati, nici un reprezentant de la Consiliul Judetean Mures nu a considerat prioritar sa participe la aceasta dezbatere deosebit de importanta pentru judetul nostru!

Serviciul de Ambulatoriu al Fundaţiei Alpha Transilvană din Târgu Mureş, de care beneficiau 60 de copii cu handicap grav şi sever neuro-motor, a fost închis din cauza lipsei de finanţare şi de susţinere din partea autorităţilor.

‘În urma tuturor demersurilor care s-au făcut până acum şi a nesoluţionării a nimic din ceea ce s-a cerut şi a ceea ce dorim să facem să mergem mai departe, decizia noastră a fost că trebuie să închidem serviciul. Deci, nu se mai poate. E vorba de Serviciul Ambulatoriu de Specialitate pentru copii cu handicap grav şi sever care vin la Fundaţia Alpha Transilvană pentru recuperare şi începând cu data de 24 aprilie s-a închis. Serviciul a funcţionat timp de 11 ani’, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, directorul administrativ al Fundaţiei Alpha Transilvană, Adrian Călugăr.

Acesta a precizat că 65% din serviciile sociale private din judeţul Mureş au declarat că sunt în colaps din cauza lipsei finanţării şi a lentorii cu care se mişcă autorităţile.

Situaţia a fost creată de noua lege a achiziţiilor publice, intrată în vigoare anul trecut în luna mai, care prevede că la contractarea serviciilor sociale cu organizaţiile neguvernamentale trebui organizată licitaţie şi nu se mai poate face prin convenţii bilaterale.

‘Situaţia este una critică. Recunoaştem faptul că finanţarea serviciilor sociale oferite de organizaţiile neguvernamentale este într-un impas mare. Recunoaştem acest lucru. Nu s-au făcut procedurile necesare pentru că a existat o anumită lentoare sau o anumită greutate de a implementa prevederile legii. Sigur, Legea Achiziţiilor Publice a apărut în luna mai (2016). Concret nu pot să vă zic. Cred că asta a fost decizia autorităţilor. Responsabil e Consiliul Judeţean dar şi Direcţia care trebuia să se ocupe. Recunoaştem că acest lucru nu s-a întâmplat. Să sperăm că găsim o rezolvare cât mai urgentă’, a arătat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş (DGASPC) Mureş, Doru Constantin.

Sursa:agerpres.ro / Foto:zf.ro