Reţeaua universitară “Teaching and Learning Bioanalysis”, coordonată de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a obţinut ‘Premiul Miniştrilor’ din ţările participante la ‘Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală’ (CEEPUS), a anunţat, vineri, Ministerul Educaţiei Naţionale.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei Naţionale, remis AGERPRES, distincţia recompensează activitatea de cercetare desfăşurată în cadrul reţelei în anul universitar 2015-2016, iar premiul a fost acordat cu prilejul celei de-a XX-a reuniuni a Comitetului Mixt al miniştrilor din ţările participante la programul CEEPUS, organizată de Biroul Central din Austria.

“Felicit câştigătorii acestui prestigios premiu. E un succes important pentru cercetarea ştiinţifică din universităţile noastre şi o recunoaştere a muncii depuse în aceste centre”, a declarat Pavel Năstase, ministrul Educaţiei Naţionale.

Potrivit comunicatului, reţeaua “Teaching and Learning Bioanalysis”, cu o vechime de 17 ani, are ca principal scop împărtăşirea cunoştinţelor din domeniul bioanalizei între instituţiile partenere. Domeniile de cercetare sunt separatologia ştiinţifică (cromatografie, electroforeză, electrocromatografie), metodologia bioanalitică şi analiza clinică & farmaceutică.

Pe lângă partea de cercetare, activităţile desfăşurate presupun şi mobilităţi ale cadrelor didactice, doctoranzilor, masteranzilor şi studenţilor la alte centre-partenere externe şi schimburi de experienţă în cadrul şcolilor de vară de bioanaliză, organizate anual.

“Este o onoare şi în acelaşi timp o bucurie deosebită pentru reţeaua noastră câştigarea acestui premiu, care confirmă încă o dată excelenţa în activităţile desfăşurate în cadrul reţelei. Doresc să le mulţumesc coordonatorilor locali, membrilor activi ai reţelei, dar nu în ultimul rând Biroului Central CEEPUS şi Birourilor Naţionale CEEPUS pentru implicare şi sprijin”, a declarat profesor Gabriella Donath-Nagy, coordonatorul reţelei de la nivelul UMF Târgu Mureş, citată de comunicat.

Din reţea fac parte, pe lângă UMF Târgu Mureş, alte patru universităţi din România, toate din Cluj – UMF “Iuliu Haţieganu”, Universitatea “Sapientia”, Universitatea “Babeş-Bolyai” şi Universitatea Tehnică. Restul de 13 universităţi care mai fac parte din reţea sunt din ţări din Austria (3, printre care şi Universitatea din Viena), Bulgaria (1), Croaţia (1 – Universitatea din Zagreb), Cehia (1), Ungaria (2), Macedonia (1), Republica Moldova (1), Polonia (1 – cea din Varşovia) şi Slovacia (2, dintre care Universitatea Comenius din Bratislava).

CEEPUS este un program regional de mobilităţi academice care se derulează în Europa Centrală şi de Est din 1993, căruia România i s-a alăturat în anul 1998. Activităţile sale includ stagii universitare, postuniversitare, cursuri intensive, cursuri de limbă, excursii studenţeşti, activităţi de predare, precum şi întâlniri de coordonare a reţelelor.

Sursa:agerpres.ro / Foto:blogUMF