Meteorologii au emis o informare de brumă şi vreme deosebit de rece, valabilă în toată ţara, până mâine dimineaţă la ora 9,00.
Va fi deosebit de rece pentru această perioadă în judetul Mures. La noapte temperaturile vor scadea pana la -3 grade, se va produce brumă si posibil îngheţ la sol. Vremea se va mentine rece pe toata perioada weekendului, precizează ANM.

Cum protejezi florile pomilor fructiferi de inghet – Dintre metodele care pot fi aplicate imediat dacă pomii au înflorit și există risc de temperaturi sub zero cele mai rapide și eficiente sunt metoda fumigaţiei, încălzirea efectivă a aerului din livadă, ventilarea aerului şi mărirea umidităţii aerului.

Fumigaţia constă în formarea unui ecran protector de fum care duce la menținerea unor temperaturi la limită înghețului, prin micşorarea radiaţiei nocturne. Este eficient fumul alb, dar efectul este limitat și poate dura maximum 4-7 ore. Se folosesc substanţe care să produc fum alb (paie umezite, talaş, ramuri tăiate, rumeguş și petrol). Materialele se pun în cazane, printre copaci și se supraveghează. Eficenta fumigației este maximă numai dacă nu bate vântul și este cu adevărat utilă dacă temperaturile scad cu 2-4 grade sub limita de rezistență a pomilor în floare (de regulă undeva între -1/-3 grade Celsius, în funcție de soi).

Sursa:casasigradina.ro / Foto:rdo.ro