O poveste impresionanta iese la suprafata in Mures, dupa ce “podetul” de pe singurul lac de acumulare din judet s-a deteriorat si are nevoie de reparatii serioase. Odata ce lacul a secat, ruinele unui vechi sat sunt din nou vizibile. Localitatea a fost acoperita de ape inainte de ’89.

In timpul comunismului, pe lacul Bezid a fost construit un baraj, cu o inaltime de 28 de metri si o lungime de peste 600 de metri. Nivelul apei a inceput sa scada insa vazand cu ochii, dupa ce administratorii lacului au inceput reparatiile la unul dintre stalpii de sustinere ai podetului, prabusit in 13 februarie 2017.
Localnicii inca isi mai amintesc de satul Bezidu Nou. In urma cu aproape 3 decenii, cele 180 de case au disparut sub ape, dupa ce localitatea a fost inundata in repetate randuri de paraul Cușmed.

Lacul Bezid va avea din nou apa peste minimum doi ani de zile!

„Acum satul Bezidul-Nou se află pe fundul lacului. Foştii locuitori ai celor 180 de case, răspândiţi prin lume, îl plâng şi azi. Slujitorii servili ai fostei dictaturi l-au demolat şi l-au inundat. Astfel au desfiinţat o comunitate unică din punct de vedere istoric şi religios – în care au trăit laolaltă familii de diferite naţionalităţi şi credinţă, în deplină înţelegere şi bună pace, de-a lungul secolelor. Rugile romano-catolicilor, unitarianilor, greco-catolicilor şi ale sabatarianilor ardeleni s-au muţit pentru totdeauna. Acest loc să fie simbolul toleranţei între religii“

Asa arata Lacul Bezid in urma cu cativa ani…

Multumim pentru imagini – Florin Zamfir / Kids Cosmos Party