Cel mai bun prieten al copiilor din Sîngeorgiu de Mureș se numește Samu, iar copiii se întâlnesc cu el la școală și la grădiniță. Nu-i orice prieten – e o mascotă. Și nici școala și grădinița nu-s ca peste tot: sunt programe de școală după școală și Grădiniță de vară, concepute anume pentru copiii romi din localitate. Samu a venit în vizită la Sîngeorgiu de Mureș adus de membrii asociației Caritas – Asistență Socială, care au derulat în localitate programul ‘Hand in Hand’. Le-a scris scrisori în fiecare zi, i-a ajutat să se familiarizeze cu școala și i-a încurajat. Acum copiii din comună îl cunosc și-l iubesc, merg la școala lui și, poate cel mai important – merg la școală.

‘Copilul în fiecare zi povestește ce a făcut Ia Școala lui Samu și aduce acasă lucrurile făcute acolo… Na, și este foarte bine că deja copilul citește, știe să scrie. Suntem foarte mulțumiți de acest program’, spune o mamă de 27 de ani din localitate. Confirmă o alta, în vârstă de 35 de ani: ‘Doresc foarte mult ca fiul meu să învețe, să știe să citească și să scrie corect. Sper că o să aibă șanse mai mari în viață, nu ca mine.’ Bine, părinți care să se bucure că le merg odraslele la cursuri s-au mai văzut. Copiii, însă, ce zic? ‘Îmi place să mă duc Ia școală și îmi place că doamna învățătoare ne ajută să facem temele. Dar cel mai mult îmi place când ne jucăm’, spune o fetiță de 6 ani, beneficiară a Proiectului ‘Hand in hand’ în Sîngeorgiu de Mureș.

Totuși, ce-i așa mare lucru că se duc copiii la școală în Sîngeorgiu de Mureș? La urma urmei, se duc la școală pe tot cuprinsul României și nu se mai miră nimeni. Așa o fi, numai că această comună e aparte: din peste 9.300 de persoane, la recensământul din 2011, mai mult de 700 s-au declarat romi. Asistentul social din localitate, preotul și alți lideri din comunitate spun că, de fapt, ar fi în jur de 1.200 de persoane de etnie romă. Însă stigmatul social, segregarea și neajunsurile sociale îi opresc adeseori din a se ‘declara’.

Membrii organizației Caritas AB au găsit la Sîngeorgiu de Mureș o comunitate grav afectată de probleme sociale, dar în egală măsură deschisă ideii de a asigura șanse egale copiilor lor. De-acolo până la a încuraja participarea la sistemul de școlarizare a fost nevoie de-un singur plan, mulți pași, o grămadă de voluntari și o comunitate întreagă. De activitățile educaționale din program au beneficiat aproape 120 de copii și peste 50 de tineri romi din localitate. Părinții și-au înscris copiii preșcolari la Grădinița de vară, care i-a pregătit timp de 40 de zile pentru școala adevărată, din toamnă. Pe cei care mergeau deja la școală, i-au înscris la școală după școală, unde un pedagog social i-a ajutat și să-și facă temele, dar și să deprindă abilități care să-i motiveze să se țină de învățat. Între timp, douăzeci de profesori, educatori și învățători din comunitate au fost, la rândul lor, învățați să-i învețe pe alții, într-un mediu multietnic. Cei mici și-au făcut partea lor: au învățat să scrie, să citească și să socotească mai bine — unde mai pui că s-au și distrat, au făcut concurs de dezbateri și festival cultural. Cei mari au învățat să se întâlnească și să fie deschiși: să întrebe care-s problemele, să ajute la rezolvarea lor, să se implice și să lucreze cot la cot, pentru scopul pe care-l împarte întreaga comunitate. O viață mai bună, cu șanse pe bune egale, la care fiecare contribuie după puteri.

Sigur, e cale lungă până acolo, care poate fi parcursă doar prin implicare susținută, de lungă durată. Vizitele în familiile de romi au contribuit la sporirea încrederii acestora în membrii organizației. Programele, care au scăzut rata abandonului școlar deja, ar merita continuate și replicate. Iar strategia socială pentru romi, care a fost elaborată cu ajutorul voluntarilor din comunitate, are scopuri mari pentru educație, ocupare, infrastructură socială și câte altele. Dar primii pași au fost deja făcuți, Hand in Hand.

Proiect finanțat prin Fondul ONG, parte a granturilor Spațiului Economic European 2009 — 2014. Mai multe detalii despre cele 390 de proiecte finanțate prin program se gasesc pe www.fondong.fdsc.ro.

Sursa:agerpres.ro