După oficierea Liturghiei din Joia Mare, la Bazilica Sf. Petru, Francisc se va deplasa la închisoarea Paliano, la circa 75 de kilometri sud-est de Roma.

În anii precedenți, el a realizat ceremonia spălării picioarelor într-o închisoare pentru minori, un centru pentru persoane cu dizabilități, un penitenciar de maximă siguranță și un centru pentru refugiați.

”Tot ce vreau este să fac un apel și mai puternic la pace în această lume subjugată de traficanți de arme care profită de pe urma sângelui bărbaților și al femeilor”, a declarat papa Francisc pentru cotidianul italian La Repubblica. ”Violența nu este leacul pentru lumea noastră greu încercată”, a adăugat suveranul pontif, potrivit DPA.

Ritualul spălării picioarelor are loc în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, acesta reconstituind momentul spălării de către Iisus a picioarelor ucenicilor săi înainte de Cina cea de Taină. Acest obicei demonstrează că omul pe care apostolii l-au văzut drept conducător al lor era capabil să ducă la îndeplinire cel mai umil gest.

Potrivit papei Francisc, datoria Bisericii Catolice ar trebui să fie ”să stea printre cei aflați în ultimul rând, printre cei marginalizați, cei care au fost îndepărtați”. El a adăugat că deținuții nu trebuie judecați prea aspru pentru că ”suntem cu toții păcătoși, însă Iisus ne iartă cu milostenia lui”.

Sărbătoarea Paștelui, de duminică, celebrează Învierea lui Iisus Hristos și este cea mai importantă din calendarul creștin. Înaintea acesteia, papa Francisc va conduce tradiționala Via Crucis (Drumul Crucii), procesiunea anuală la lumina lumânărilor în jurul Colosseumului din Roma și va oficia, sâmbătă, slujba de Paște. Duminică, el va prezida în cursul dimineții Sfânta Liturghie în Piața Sfântul Petru. La terminarea celebrării liturgice, Pontiful Roman va merge la balconul central al bazilicii pentru tradiționalul mesaj de Paști și binecuvântarea ”Urbi et Orbi”.

Sursa:agerpres.ro