Un meșteșugar din satul Lunca Mureșului, a devenit cunoscut în zonă pentru diversitatea obiectelor de tâmplărie pe care le face, el construind mai multe biciclete confecționate în mare parte din lemn.

‘Eu fac dulgherie, dar de artă mai mult’, a declarat Albert Ferenc, din Lunca Mureșului, care a pus recent și bazele unei asociații din care fac parte meșteșugari în artă populară din zona Aiudului. Albert Ferenc, pe care îl poți întâlni pe la diverse târguri de profil prin Transilvania, este la a cincea generație ‘care se ocupă cu lemnul’, după cum mărturisește.

Pe lângă multitudinea de lucrări de tâmplărie pe care le construiește, de la mobilier și foișoare până la iconostase, Albert Ferenc face și diverse obiecte pe care le valorifică la târguri, cum ar fi jucării — monopost de curse, elicopter, tractor, macara, animale, toate din lemn, care au mare căutare și care costă între 10 și 25 de lei, precum și magneți de frigider, de asemenea din lemn, dar și ghidoane pentru biciclete, din același material.

Meșteșugarul și-a încercat îndemânarea și cu biciclete, pe care le confecționează tot din lemn, el reușind să și valorifice câteva bucăți în jurul sumei de 1.000 de euro.

‘Scheletul (cadrul — n.r.) e de lemn. (…). Am făcut-o să fie și pliabilă. Este o bicicletă de tip montague, ca și cele folosite de parașutiștii NATO (de soldații debarcați în diferite zone de conflict — n.r.). Pliabilă, intră într-o geantă de 80 pe 80 de centimetri. Se poate aduna. Am făcut două bucăți. La mijloc are un fel de mecanism prin care se poate aduna. Are și piese metalice. Acolo unde se asamblează trebuie (piese metalice — n.r.). Roțile, la fel’, a explicat Albert Ferenc.

O astfel de bicicletă are în jur de 15 kilograme, a menționat meșteșugarul. El folosește mai mult frasin, dar și salcâm, iar pentru ghidon mahon și nuc.

Bărbatul a vândut trei biciclete cu schelet din lemn, dar nu pliabile, “cu parte metalică doar la butuc, sub ghidon și sub scaun”, cu câte 1.000 de euro. La început, a făcut biciclete având doar cadrul din lemn, iar ulterior și cu ghidonul și aripile din lemn.

Albert Ferenc mai confecționează separat, tot din lemn, și ghidoane și aripi pentru biciclete, pe care le vinde în Anglia în mod special.

‘Eu nu pot să stau fără muncă. Sunt bolnav altfel. Eu sunt tot timpul în atelier și am atâtea în gând că nu-mi ajung 24 de ore. Sunt un om norocos, am moștenit meseria. Sunt la a cincea generație care se ocupă cu lemnul’, a conchis meșteșugarul.

Sursa:agerpres.ro